GÜNDEM
Karabağ’da son durum: Ermeni gruplar Azerbaycan topraklarından çekiliyor

Karabağ’da Azerbaycan’ın talepleri kabul edildi, antiterör operasyonu durduruldu. Karabağ’daki Ermeni gruplar silah bırakıyor, Azerbaycan topraklarından çekilerek tüm silah ve ağır araçlarını teslim ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, kısa sürede bölgeye barış ve istikrar getirmek istediklerini söyledi.
Azerbaycan’ın anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve silahlı Ermeni unsurları Karabağ’dan çıkarmak amacıyla başlattığı terörle mücadele operasyonunda ateşkes sağlandı.
Açıklamayı Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Anar Eyvazov yaptı.
Karabağ’daki Ermeni grupların silah bırakmayı kabul ettiğini ve bölgede ateşkesin sağlandığını duyurdu.
Karabağ’daki Ermeni birlikler ile yasadışı Ermeni grupların silah bırakacağını, Azerbaycan topraklarından çekileceğini ve yasa dışı Ermeni silahlı grupların feshedileceğini söyledi.
Bütün silah, mühimmat ve ağır araçların teslim edileceğini, belirtilen bu hususların Rus Barış Gücü ile koordineli yürütülmesinin sağlanacağını ifade etti.
Sözcü Eyvazov, ayrılıkçıların etkisizleştirildiğini, 90’dan fazla mevzide denetim sağlandığını da kaydetti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, bölgedeki nüfusun yeniden entegrasyonu için hazırlık yapıldığını söyledi.
“Karabağ’daki Ermeni nüfusunun yeniden entegrasyon konusu Azerbaycan anayasası ve hukuk kuralları nezninde görüşmeye açacağız. Biz pürüzsüz bir yeniden entegrasyon süreci öngörüyoruz. Nüfusun insani ihtiyaçlarını da dikkate alıyoruz. Yereldeki nüfus ile iletişim içerisindeyiz. Kısa sürede bölgeye istikrar ve barış getirmeyi istiyoruz.”
Bakü’nün taleplerinin kabul edilmesi, bölgedeki Azerbaycanlıları da memnun etti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından da Karabağ’daki Ermeni temsilcileriyle Yevlah’ta görüşme gerçekleştirileceği duyuruldu.
GÜNDEM
Şehir haritalarına ‘QR’ koduyla ulaşılabilecek

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı.
Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı. Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi, ‘QR’ kodlara tüm turizm ofislerinden ve Bakanlığın sosyal medya sayfalarında ulaşılabileceğini duyurdu.
Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, ülkeyi ziyaret eden misafirlerle eğitim için adaya gelen yabancı öğrencilerin “QR” kodlarını cep telefonlarına okutmasıyla bilgilere ulaşabileceğini belirtti.
GÜNDEM
Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin Türk dünyasının davası da olduğunu yineledi.

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türk dünyasının davası olduğunu yineledi.
GÜNDEM
Sınır kapılarından karşılıklı geçişlerde artış

Fileleftheros gazetesi, sınır kapılarında geçişlerin geçen yıla göre arttığını yazdı. Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, 1 Ocak – 30 Eylül 2023 tarihleri arasında 1 milyon 206 bin 767 Kıbrıslı Rum KKTC’ye geçiş yaptı. 2022’de aynı dönemde ise 1 milyon 30 bin 20 Rum KKTC’ye geçti.
2023 yılının ilk dokuz ayında 777 bin 397 Kıbrıslı Rum aracının Kuzey Kıbrıs’a geçtiğini de kaydeden gazete, 2022 yılının aynı döneminde ise bu rakamın 658 bin 927 olduğuna işaret etti.
2023 yılının ilk dokuz ayında 1 milyon 7 bin 60 Kıbrıslı Türk’ün Güney Kıbrıs’a geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde ise 775 bin 411 olduğunu belirten gazete, 2023 yılının ilk dokuz ayında Güney Kıbrıs’a 399 bin 45 Kıbrıslı Türk aracının geçtiğini ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 319 bin 081 olduğunu ifade etti.
Bu yıl Eylül ayına kadar sınır kapılarından 2 milyon 213 bin 827 Kıbrıslı Türk ile Rum’un geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 1 milyon 805 bin 431 olduğunu kaydeden gazete, bu istatistiksel verilere İngiliz Üsleri tarafından kontrol edilen “Pergama” (Beyarmudu) ve “Strovilya” (Akyar) sınır kapılarından Güney Kıbrıs’a geçiş yapan kişi ve araçların sayısının dahil olmadığını belirtti.
Gazete, Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a ve Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a gidip gelen diğer ülke vatandaşlarının kayıt altına alınmadığını da ekledi.
-
SPOR10 saat ago
UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde 5. hafta heyecanı yarın yaşanacak
-
GÜNDEM10 saat ago
8 BENEFITS OF SOLAR ENERGY
-
GÜNDEM5 saat ago
Bir haftada 81 kaza, 23 yaralı, 6 milyon TL zarar
-
GÜNDEM10 saat ago
Oğuzhan Hasipoğlu: İsias Otel suçlularının en ağır cezayı almaları için elimizden gelen desteği vereceğiz
-
GÜNDEM5 saat ago
Sınır kapılarından karşılıklı geçişlerde artış
-
GÜNDEM10 saat ago
BM Genel Sekreteri Guterres, insani aranın kilit sorunları çözmediğini söyledi
-
GÜNDEM5 saat ago
Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin Türk dünyasının davası da olduğunu yineledi.
-
GÜNDEM3 saat ago
Şehir haritalarına ‘QR’ koduyla ulaşılabilecek