GÜNDEM
Çanakkale geçilemedi tarihin akışı değişti

18 Mart 1915’te dünyanın en güçlü donanmasına ‘Dur’ diyen Mehmetçik, Türk’ün gücünü dünyaya gösterdi. Zafer, KurtuluşSavaşı’nı müjdeleyen ulusal uyanışın da meşalesini yaktı…
Deniz zaferinin 108’inci yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyoruz
Bugün 18 Mart… Çanakkale’nin ‘geçilmezliği’ni dünyaya ilan eden bu büyük zaferin 108’inci yıl dönümünü kutluyoruz.
Türk askerlerinin direnişi, bir ulusun bağımsızlık ateşini yaktı.
Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli muharebelerinden biri. İngiltere, Avrupa’da savaşın mevzi çatışmalara dönüşmesi üzerine, Çanakkale ya da Balkanlar’da yeni bir cephe açıp İstanbul’u ele geçirerek, Osmanlı Devleti’ni Almanya’dan ayırmayı ve kararsız Bulgaristan’ın ittifak devletleri yanında yer almasını önlemeyi düşünüyordu.
Dünyanın en güçlü savaş gemileri Çanakkale Boğazı’na döşenen mayınlara takıldı…
EN GÜÇLÜ DONANMA
12’si İngiliz, 4’ü Fransız olmak üzere 16 muharebe gemisi, 6 muhrip, 14 mayın arama tarama ve bir uçak gemisinden oluşan müttefik donanması, Çanakkale Boğazı’nda ilerliyordu. Karşılarında ise vatanı savunmak için kanlarının son damlasına kadar savaşmaya hazır Mehmetçik vardı. Mehmetçik ve düşman donanması, 18 Mart 1915 günü karşı karşıya geldi. Türk topları, Nusret Mayın Gemisi’nin denize döşediği mayınlar, art arda patladı.
O güçlü donanma bozguna uğratıldı.
Milletin canı pahasına verdiği mücadelenin zaferle taçlandığı savaşta düşman orduları Çanakkale’yi geçemedi. Batı’yı dize getiren bu zafer tarihin akışını değiştirirken, bu topraklarda yaşayan milyonlara Kurtuluş Savaşı’nı müjdeleyen büyük bir uyanışın da
kapısını araladı.
Mustafa Kemal, askeri dehasıyla ülkenin kaderini değiştirdi.
‘Size ölmeyi emrediyorum’
Denizde ağır bir yenilgiye uğrayan itilaf devletleri, 25 Nisan’da Gelibolu Yarımadası’nın güneyindeki 5 noktaya asker çıkarınca kara savaşı başladı. Bu savaşın kaderini 34 yaşındaki bir yarbay Mustafa Kemal (Atatürk) belirledi. Askerleriyle Arıburnu’nu, Cesarettepe’yi, Kanlısırt’ı, Anafartalar’ı ve Conkbayırı’nı tuttu. “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” sözü ile harekete geçen Mehmetçik, düşman birliklerini sahile hapsetti, bu büyük direniş 8 ay sonra zaferle taçlandı. İngiliz ve Fransız güçleri, 20-21 Aralık’ta geldikleri gibi gittiler.
Çanakkale kara savaşı, aralık ayına kadar sürdü.
Büyük zafer 7 saatte geldi
Müttefik donanması, 18 Mart saat 11.15’te ilk atışla taarruz başlattı. Saat 18.00’e kadar süren şiddetli çatışmalar sonunda, “Bouvet”, “Irresistible” ve “Ocean” zırhlıları battı, iki muharebe gemisiyle bir muharebe kruvazörü yara aldı.
GÜNDEM
Türkiye’de YSK oy verebilecek seçmen sayısını açıkladı

YSK’nın kararlarına göre yurt içinde 61 milyona yakın seçmen, yurt dışında ise 3 milyonu aşkın seçmen oy kullanabilecek.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) dünkü toplantılarında aldığı kararlar, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre yurt içinde 190 bin 736 sandıkta, 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanabilecek. Yurt dışında ise 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 kişi oy verebilecek.
Cumhurbaşkanı seçimi için oy pusulalarının basımına 12 Nisan’da, milletvekili seçiminde kullanılacak oy pusulalarının basımına 19 Nisan’da başlanacak.
YSK, yurt dışındaki seçmenlerin daha önce oy kullanmaya başlayacağını da gözeterek, her sandığa görme engelliler için bir adet şablon gönderecek.
Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili seçimi ve cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde 28 Mayıs’ta kullanılmak üzere, toplam 249 milyon 670 bin 310 adet birleşik oy pusulası bastırılacak.
Oy pusulalarının şekli belirlenip, basım aşamasına gelindikten sonra, oy pusulasındaki mühür basılacak yerler dikkate alınmak suretiyle mühür delikleri oluşturulacak. Seçimler için 814 bin 120 adet görme engelli oy kullanma şablonu oluşturulacak ve bu şablonlar YSK tarafından yurt içi ve dışındaki oy verme yerlerine gönderilecek.
GÜNDEM
ARUCAD’da “Deprem Bilgilendirme Semineri ve Deprem Tatbikatı” düzenlendi

Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nde (ARUCAD) öğrencilerin, akademik ve idari kadronun katılımıyla Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Girne Bölge Müdürlüğü tarafından ‘Deprem Bilgilendirme Semineri ve Deprem Tatbikatı” düzenlendi.
Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nde (ARUCAD) öğrencilerin, akademik ve idari kadronun katılımıyla Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Girne Bölge Müdürlüğü tarafından ‘Deprem Bilgilendirme Semineri ve Deprem Tatbikatı” düzenlendi.
ARUCAD tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre dün verilen eğitim, sabah saatlerinde Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Girne Bölge Müdürlüğü ekiplerinin semineri ile başladı. 45 dakika süren seminerde, deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapılması gerekenler anlatıldı ve uygulaması yapıldı.
Türkiye’de Şubat ayında meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından olası risk durumunda kurum içerisinde bulunanların güvenliğini sağlamak için verilen eğitimde, tatbikatların doğal afetlerin vereceği zararı en aza indirmek için gerekli olduğu vurgusu yapıldı. Eğitimde depreme hazırlıklı olmanın önemi üzerinde duruldu ve bunun için yapılması gerekenler ayrıntılı olarak anlatıldı.
Eğitim seminerinin ardından Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi öğrencilerine, tüm akademik ve idari personeline deprem tatbikatı uygulandı.
ARUCAD Akut Takımının da katılığı seminer ve tatbikatın ardından ARUCAD Rektörü Prof. Dr. Asım Vehbi, katkılarından dolayı Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Girne Bölge Müdürü Coşkun Neşesibol’a teşekkür belgesi takdim etti.
GÜNDEM
Depremle ilgili ad-hoc komite toplandı

-
GÜNDEM20 saat ago
Maria’nın maskesi düştü…
-
GÜNDEM20 saat ago
Yaz saati uygulaması Pazar günü başlıyor
-
GÜNDEM20 saat ago
Güney Kıbrıs’ın ticari denge açığı 7,101 milyar Euro
-
GÜNDEM20 saat ago
”Fitre Bağışınla Benim Umudum Sen Ol!”
-
GÜNDEM20 saat ago
Erhan Arıklı: Deprem araştırmaları konusunda altyapımızı güçlendireceğiz
-
GÜNDEM20 saat ago
Doğuş Derya, Avrupa Parlamentosu’nda konuşacak
-
GÜNDEM14 saat ago
ARUCAD’da “Deprem Bilgilendirme Semineri ve Deprem Tatbikatı” düzenlendi
-
GÜNDEM14 saat ago
Depremle ilgili ad-hoc komite toplandı