GÜNDEM
Yeşil Barış Hareketi: “Habitat yıkımı yaşıyoruz”

Yeşil Barış Hareketi, Dünya Habitat Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, habitat kaybının ağırlıklı olarak insan kaynaklı olduğunu vurgulayarak, ülkede bir habitat yıkımı yaşandığını vurguladı.
Yeşil Barış Hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada habitat, “herhangi bir canlı organizmanın evini yaptığı yer, yaşam alanı” olarak tanımlanırken; insanlar, hayvanlar, kuşlar ve bitkiler de dahil olmak üzere bir tür veya bir organizma grubunun yaşamları için hava, yiyecek, su, barınak ve diğer tüm temel gereksinimleri için habitatlarına bağlı olmalarının hayati önem taşıdığı ve bu nedenle canlıların hayatta kalmak için yavaş yavaş habitatlarına uyum sağladığı belirtildi.
İnsanların kendi şekillendirdikleri yaşam alanları ile kendi nesillerinin geleceğini biçimlendirirken, başka canlıların yaşam alanlarını ve düzenlerini bozduğunun, habitatlarını tahrip ettiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Dünyadaki yaşam bütünlüğünü bozmadan, dünyayı geleceğin vatandaşları için daha iyi bir yer haline getirmeye çalışmalıyız”
“Habitat tahribatı çevre kirliliği, küresel iklim değişikliği, kaynakların aşırı sömürülmesi, istilacı yabancı türler, hastalıkların yayılması ve artan insan nüfusundan kaynaklanmaktadır. Habitat tahribi, dünya genelinde bitki ve hayvan türlerinin karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biridir. Hayvanların ve bitkilerin hayatta kalması için gerekli koşulların ortadan kaldırılması veya değiştirilmesi olarak tanımlanan habitat tahribi, yalnızca bireysel türleri değil, küresel ekosistemin sağlığını da etkiler.
Habitat kaybı ne yazık, ağırlıklı olarak insan kaynaklıdır. 1950 yılına kadar dünya nüfusunun üçte biri kentlerde yaşarken, şu anda insanların üçte ikisi kentlerde yaşamaya başlamıştır. Bu yaşam biçiminin getirdiği değişimlerin olumsuzlukları bir yana, sorunların boyutlarını hem insan için, hem de dünyayı paylaştığımız diğer canlılar için çözümlenemez noktalara taşımaktadır. Ülkemizde biz habitat yıkımı yaşıyoruz. Örneklerini her gün artarak gördüğümüz plansız gelişmelerin sorunlarını daha şimdiden tartışmaya, kirlettiğimiz, yok ettiğimiz alanları, kıyıları nasıl geri kazanabileceğimizi, buraları ‘nasıl yaşanabilir yapacağımızı’ kara kara düşünmeye başladık.”
Açıklamada, dünyadaki yaşam bütünlüğünü bozmadan, dünyayı geleceğin vatandaşları için daha iyi bir yer haline getirmeye çalışmanın önemine de vurgu yapıldı.
GÜNDEM
Şehir haritalarına ‘QR’ koduyla ulaşılabilecek

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı.
Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı. Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi, ‘QR’ kodlara tüm turizm ofislerinden ve Bakanlığın sosyal medya sayfalarında ulaşılabileceğini duyurdu.
Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, ülkeyi ziyaret eden misafirlerle eğitim için adaya gelen yabancı öğrencilerin “QR” kodlarını cep telefonlarına okutmasıyla bilgilere ulaşabileceğini belirtti.
GÜNDEM
Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin Türk dünyasının davası da olduğunu yineledi.

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türk dünyasının davası olduğunu yineledi.
GÜNDEM
Sınır kapılarından karşılıklı geçişlerde artış

Fileleftheros gazetesi, sınır kapılarında geçişlerin geçen yıla göre arttığını yazdı. Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, 1 Ocak – 30 Eylül 2023 tarihleri arasında 1 milyon 206 bin 767 Kıbrıslı Rum KKTC’ye geçiş yaptı. 2022’de aynı dönemde ise 1 milyon 30 bin 20 Rum KKTC’ye geçti.
2023 yılının ilk dokuz ayında 777 bin 397 Kıbrıslı Rum aracının Kuzey Kıbrıs’a geçtiğini de kaydeden gazete, 2022 yılının aynı döneminde ise bu rakamın 658 bin 927 olduğuna işaret etti.
2023 yılının ilk dokuz ayında 1 milyon 7 bin 60 Kıbrıslı Türk’ün Güney Kıbrıs’a geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde ise 775 bin 411 olduğunu belirten gazete, 2023 yılının ilk dokuz ayında Güney Kıbrıs’a 399 bin 45 Kıbrıslı Türk aracının geçtiğini ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 319 bin 081 olduğunu ifade etti.
Bu yıl Eylül ayına kadar sınır kapılarından 2 milyon 213 bin 827 Kıbrıslı Türk ile Rum’un geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 1 milyon 805 bin 431 olduğunu kaydeden gazete, bu istatistiksel verilere İngiliz Üsleri tarafından kontrol edilen “Pergama” (Beyarmudu) ve “Strovilya” (Akyar) sınır kapılarından Güney Kıbrıs’a geçiş yapan kişi ve araçların sayısının dahil olmadığını belirtti.
Gazete, Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a ve Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a gidip gelen diğer ülke vatandaşlarının kayıt altına alınmadığını da ekledi.
-
SPOR10 saat ago
UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde 5. hafta heyecanı yarın yaşanacak
-
GÜNDEM10 saat ago
8 BENEFITS OF SOLAR ENERGY
-
GÜNDEM9 saat ago
Oğuzhan Hasipoğlu: İsias Otel suçlularının en ağır cezayı almaları için elimizden gelen desteği vereceğiz
-
GÜNDEM5 saat ago
Bir haftada 81 kaza, 23 yaralı, 6 milyon TL zarar
-
GÜNDEM5 saat ago
Sınır kapılarından karşılıklı geçişlerde artış
-
GÜNDEM9 saat ago
BM Genel Sekreteri Guterres, insani aranın kilit sorunları çözmediğini söyledi
-
GÜNDEM5 saat ago
Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin Türk dünyasının davası da olduğunu yineledi.
-
GÜNDEM2 saat ago
Şehir haritalarına ‘QR’ koduyla ulaşılabilecek