GÜNDEM
Yakın Doğu’dan Girne Limanı’na Denizcilik Tarihi Müzesi

Kıbrıs’ın ilk yüzen gemi müzesi TEAL, Denizcilik Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmek üzere, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın katılımıyla düzenlenen törenle Girne Limanı’nda inşa edilen özel alana yerleştirildi


Doğu Akdeniz’in merkezinde yer alan konumuyla tarihin her döneminde denizcilerin en önemli limanlarından biri olan Kıbrıs, Yakın Doğu Oluşumu’nun girişimiyle adanın ilk yüzen gemi müzesi olacak Denizcilik Tarihi Müzesi’ne kavuşuyor.
Denizcilik objeleri, gemi maketleri, denizcilik haritaları, resim ve fotoğraf gibi 5 binin üzerinde materyale ev sahipliği yapacak olan Denizcilik Tarihi Müzesi TEAL, düzenlenen görkemli bir törenle Girne Limanı’nda inşa edilen özel alana aborda edildi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın katılımıyla düzenlenen törene pek çok davetli katıldı. Denizcilik Tarihi Müzesi TEAL’in Girne Limanı’nda ziyaretçilerini karşılayacağı özel alanın inşası, Yakın Doğu Oluşumu bünyesindeki ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışmayla tamamlandı. Ekiplerin, önemli bir bölümünü su altında sürdürdüğü zorlu bir çalışmayla tamamlanan; 56 metre uzunluğa, 10 metre genişliğe ve 4 metre derinliğe sahip olan alanın düzenlemesinde 3.500 metreküp beton kullanıldı.
TEAL’in Girne Limanı’ndaki yeni yuvasına alındığı törende Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı birer konuşma yaptı.
Konuşmasında, denizciliğin, konumu ve tarihi nedeniyle Kıbrıs’ın kimliğinin çok önemli bir parçası olduğunu söyleyerek başlayan Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Sahip olduğumuz zengin denizcilik kültürünü ve tarihini yansıtacak kapsamlı bir Denizcilik Tarihi Müzesi’ne sahip değildik. Bu durum, ülkemiz ve bölgemiz adına çok büyük bir eksiklik ve kayıptı” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Günsel, “Bu eksikliği, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığımızla iş birliği içerisinde, 27 yıldır Yakın Doğu ve Girne Üniversitelerimizde onlarca kaptan yetiştiren eğitim gemimiz TEAL’i; yüzen bir Denizcilik Tarihi Müzesine dönüştürerek gidermekten büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Sanatı ve kültürü, küçük bir çevrenin elit bir uğraşı olarak görmek; en hafif tabiriyle bir topluma yapılabilecek en büyük kötülüktür” diyen Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Yakın Doğu Oluşumu olarak, en büyük uğraşımız işte bu algıyı yok ederek sanatı ve sanat eserini; halkın günlük yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline getirmek; özümsenmesini sağlamak ve geleceğe yürürken güç aldığımız en önemli damarlardan biri haline getirmektir” ifadesini kullandı.
Denizcilik Tarihi Müzesi’nin Kuzey Kıbrıs’ın önemli kapılarından Girne Limanı’nda yer alacak olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Prof. Dr. Günsel, “Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığımıza ülkemize kazandırdığımız bu kıymetli esere verdikleri destek nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.
Girne Limanı’ndaki çalışmaları yürüten Yakın Doğu Oluşumu bünyesinde faaliyet gösteren inşaat birimini de kutlayan Prof. Dr. Günsel, “Başta Yakın Doğu Oluşumu İnşaatları Genel Koordinatörü Sayın Ömer Başaranlar ve İnşaat Mühendisimiz Yiğit Gürdal olmak üzere; çok özel ve zor bir projeyi, alınlarının akıyla bitiren bütün ekibimizi en içten dileklerimle tebrik ediyorum” dedi.
Konuşmasına böylesine önemli bir açılışta bulunmaktan onur duyduğunu söyleyerek başlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yıllar önce Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel ile yaşadığı bir anıyı paylaştı. Azerbaycan ile iyi ilişkileri olduğunu söyleyen Arıklı, yıllar önce Dr. Suat Günsel’e Azerbaycan’da bir üniversite kurması teklifini götürdüğünde “Ben bu toprakların insanıyım, bu topraklarda kazandığım her kuruşu yine bu topraklara yatırcağım” cevabını aldığını aktardı.
Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu ile birlikte, Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde GÜNSEL’i ziyaret ettiklerini hatırlatan Bakan Arıklı, “Orada, Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, öyle bir projeksiyon çizdi ki, bütün bakan arkadaşlarımla birlikte hayranlıkla dinledik. Düşünün ki, bütün çabalarımıza rağmen yılda sadece 110 milyon dolar ihracat yapan ve 1,1 milyar dolar açık veren bir ülkede; 2030’a gelindiğinde dış ticaret fazlasının 1 milyar doları aşacağını söyledi. Bize düşen de bu projeye büyük bir gururla sahip çıkmaktır” dedi.
Günsel Ailesi’nin vizyoner projeleri ile ülkeye çok şey kazandırdığının altını çizen Erhan Arıklı, “Bugün burada çok önemli ve vizyoner bir proje olan Denizcilik Tarihi Müzesi’nin kurulumu için büyük bir adım atılırken aranızda olmaktan onur duyuyorum” ifadeleri ile konuşmasını sonlandırdı.
TEAL HAKKINDA
Birleşik Krallık Donanması’nda mayın tarama gemisi olarak kullanılmak üzere 1955’te Liverpool tersanelerinde üretilen TEAL, İngiliz Donanması’nda uzun yıllar kullandıktan sonra Avustralya Donanması’na devredildi. Askeri gemi olarak burada da hizmet veren TEAL, emekli edildikten sonra Tanzanya ve Karayiplerde yolcu taşımacılığı, balıkçılık ve su sporları turizmi gibi farklı alanlarda kullanılmaya devam edildi. 1994’te ise Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde Eğitim ve Araştırma Gemisi olarak kullanılmak üzere KKTC’ye getirildi. Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi bünyesinde eğitim ve araştırma gemisi olarak da kullanılan TEAL, kendisinin de önemli bir parçası olduğu denizcilik tarihine müze olarak hizmet vermeye devam edecek.
GÜNDEM
Oktay: “Bölge artık yarı açık Maraş”

Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, Kapalı Maraş’ı ziyaret etti.
Komisyon başkanı Fuat Oktay burada basına yaptığı açıklamada, komisyon olarak Kapalı Maraş’ı ziyaret ettiklerini, ancak artık bölgenin yarı açık Maraş olduğunu ifade etti.
Oktay, Maraş’ın döneminde Dünyanın incisi bir şehir olduğunu, 1974 sonrası çözüm düşüncesiyle, iyi niyetle KKTC tarafından kapalı tutulduğunu ama fareler veya korku şehri haline geldiğini kaydetti.
Maraş’ın Vakıf malı olduğunu, ancak bir şekilde işgal hareketi yaşandığını ifade eden Oktay, KKTC’nin bunu bilmesine rağmen Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden uzlaşıyla çözüm aradığını anlattı.
Oktay, “Arzumuz buranın bir an önce barışın simgesi olması ve eskisi gibi canlı bir şehre dönüşmesidir” dedi.
Şehir açılınca sadece KKTC vatandaşları değil turistlerin de geldiğine gezdiğine işaret eden Oktay, bu çalışmalara ısrarla devam edilmesini istediklerini söyledi.
Oktay, yürüyüş yapan ve bisiklet süren vatandaşlar ve turistlerle de sohbet etti.
GÜNDEM
Miçotakis iltica hakkı olmayan göçmenlerin ülkelerine gönderilmesini istedi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, düzensiz göç ile mücadelede düzensiz göçmenlerin geldiği ülkelerle işbirliğinin artırılmasını ve iltica hakkı bulunmayanların ülkelerine gönderilmesini talep etti.
Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Avrupa Ülkeleri (MED9) Zirvesi kapsamında gittiği Malta’nın başkenti Valetta’da açıklamalarda bulunan Miçotakis, bu yıl yaşanan sel ve yangın felaketlerinde Yunanistan’a yardım ulaştıran ülkelere teşekkür etti.
Miçotakis, bu felaketlerin temel nedeni olarak işaret ettiği iklim krizi için “Akdeniz’i diğer bölgelere göre çok daha fazla yoğun şekilde etkiliyor. Bu sadece bir endişe nedeni olmamalı, bir an evvel harekete geçmemiz için de bir neden olmalı.” diye konuştu.
İklim krizine karşı uzun vadeli tedbirlerin yanı sıra, kısa vadede de tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Miçotakis, AB’nin afetler için ayırdığı bütçenin de yetersiz olduğunu kaydetti.
Miçotakis, düzensiz göç konusunda İtalya Başbakanı Georgia Meloni ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile hemfikir olduğunu belirterek “Günün sonunda, AB’ye kimin geleceğini kendi şartlarımızla belirleme ihtiyacımızı ortaya koyduk. Bugün Avrupa’ya kimin gireceğine insan kaçakçıları karar veriyor. Bu değişmeli.” dedi.
Düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya geçiş yaptığı ülkelerle daha çok işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Miçotakis, “Geri göndermelere odaklanmalıyız ve iltica hakkı olmayan insanların kendi ülkelerine dönmesini sağlamalıyız.” diye konuştu.
Miçotakis yasal göç yollarına odaklanılması gerektiğini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sınırlarımızın korunmasına ağırlık verirken buna karşılık insanlara AB’ye gelip ekonomik kalkınmamıza yardımcı olmaları için fırsatlar da sunmalıyız. Ancak bizim şartlarımızla ve güvenli şekilde olmalı.”
Savunma veya yeşil enerji gibi konularda stratejik olarak bağımsızlığın sağlanabilmesi için AB olarak daha çok yatırım yapılmasını isteyen Miçotakis birlik içinde uygulanan mali kısıtlamaların bu yatırımlara engel teşkil ettiğini bildirdi.
GÜNDEM
S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çıkardı.
S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü revize etti.
Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun “B” olarak teyit edildiği, kredi notu görünümünün ise “politika değişikliği” nedeniyle “negatif”ten “durağan”a çevrildiği bildirildi.
Yenilenen siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla 2026’ya kadar yeni ekibin Türkiye ekonomisini dış borçla finanse edilen tüketimden uzaklaştırarak daha dengeli dış ve mali hesaplara, daha kabul edilebilir enflasyon seviyelerine doğru yeniden dengeleyebileceğine inanıldığı belirtilen açıklamada, “durağan” kredi notu görünümünün ortodoks para politikalarının yeniden uygulanmasından dolayı Türkiye’nin kredi itibarına yönelik dengeli riskleri yansıttığı kaydedildi.
Açıklamada, para ve maliye politikalarının etkinliği ve bağımsızlığının artarken, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle de TCMB’nin net döviz rezervlerinin güçlenmesi halinde görünümün pozitife çevrilebileceği aktarıldı.
Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerine de yer verilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 2,3 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
-
GÜNDEM18 saat ago
Lefkoşa’da çöpte çok sayıda ilaç
-
GÜNDEM18 saat ago
Yağmurlu hava geliyor
-
GÜNDEM18 saat ago
S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükseltti
-
GÜNDEM18 saat ago
Miçotakis iltica hakkı olmayan göçmenlerin ülkelerine gönderilmesini istedi
-
GÜNDEM18 saat ago
Oktay: “Bölge artık yarı açık Maraş”