Connect with us

GÜNDEM

TCMB’den dördüncü faiz artışı: “Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”

Published

on

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 30’a çıkardı.

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurul’un politika faizinin yüzde 30’a çıkarılmasına karar verdiği bildirildi.

Son artışla TCMB yeni yönetiminde dördüncü faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.

Anadolu Ajansı (AA) Finans’ın 19 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette 500 baz puan artış beklentisi öne çıkmıştı.

-“Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Kurul’un dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği belirtildi.

Enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi:

“Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.”

Duyuruda, doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlamasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağı belirtildi.

– “Parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecek”

Politika faizinin enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği vurgulanan duyuruda, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.” denildi.

Duyuruda, Kurul’un mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmekte olduğu kaydedildi.

– “Kurul, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecek”

Sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edeceği belirtilen duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

”Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.”

Duyuruda, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Advertisement

GÜNDEM

Şehir haritalarına ‘QR’ koduyla ulaşılabilecek

Published

on

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı. Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi, ‘QR’ kodlara tüm turizm ofislerinden ve Bakanlığın sosyal medya sayfalarında ulaşılabileceğini duyurdu.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, ülkeyi ziyaret eden misafirlerle eğitim için adaya gelen yabancı öğrencilerin “QR” kodlarını cep telefonlarına okutmasıyla bilgilere ulaşabileceğini belirtti.

Continue Reading

GÜNDEM

Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin Türk dünyasının davası da olduğunu yineledi.

Published

on

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türk dünyasının davası olduğunu yineledi.

Türkiye’de temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Adıyaman’da verdiği konferansın ardından Malatya’ya geçti.

Meclisten yapılan açıklamaya göre Töre burada ilk olarak Malatya Valisi Ersin Yazıcı, ardından da Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem’i ziyaret etti.

Töre, Malatya’da bulunan 2. Ordu Komutanlığını da ziyaret ederek 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ile bir araya geldi.

Malatya iline bağlı Battalgazi Belediyesi’ni ziyaret eden Töre, Başkan Osman Güder ile görüştü.

Meclis Başkanı Töre, Doğu Anadolu Bölgesinin en güzel illerinden biri olan Malatya’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Anadolu’nun her bir şehrinin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Töre, bölgede yaşanan deprem felaketin acılarını tüm Kıbrıs Türk halkının yüreklerinde hissettiğini ve depremin hemen ardından seferberlik ruhu ile yaraların sarılması için katkılar yaptığını kaydetti.

Türk milletinin dayanışması ve birliğinin önemine işaret eden Töre, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türk dünyasının davası olduğunu yineledi.

KIBRIS GAZİSİNİ EVİNDE ZİYARET ETTİ

Töre, Malatya’da ikamet eden Kıbrıs Barış Harekatı gazisi Bayram Akdemir’i evinde ziyaret etti.

Bir süre önce rahatsızlık geçiren Akdemir’e geçmiş olsun dileklerini ileten Töre, Kıbrıs’ta mücadele veren Mehmetçik ve Mücahidin sayesinde bugün KKTC’nin milli bir devlet olarak yoluna devam ettiğini söyledi.

Töre’nin Malatya temasları çerçevesinde bugün Turgut Özal Üniversitesi’ni ziyaret ederek akademik yıl açılışına katılması, konteyner kenti ziyaret etmesi, gaziler ile bir araya gelmesi ve bazı basın yayın kuruluşlarının canlı yayınlarına katılması bekleniyor.

Continue Reading

GÜNDEM

Sınır kapılarından karşılıklı geçişlerde artış

Published

on

Fileleftheros gazetesi, sınır kapılarında geçişlerin geçen yıla göre arttığını yazdı. Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, 1 Ocak – 30 Eylül 2023 tarihleri arasında 1 milyon 206 bin 767 Kıbrıslı Rum KKTC’ye geçiş yaptı. 2022’de aynı dönemde ise 1 milyon 30 bin 20 Rum KKTC’ye geçti.

2023 yılının ilk dokuz ayında 777 bin 397 Kıbrıslı Rum aracının Kuzey Kıbrıs’a geçtiğini de kaydeden gazete, 2022 yılının aynı döneminde ise bu rakamın 658 bin 927 olduğuna işaret etti.

2023 yılının ilk dokuz ayında 1 milyon 7 bin 60 Kıbrıslı Türk’ün Güney Kıbrıs’a geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde ise 775 bin 411 olduğunu belirten gazete, 2023 yılının ilk dokuz ayında Güney Kıbrıs’a 399 bin 45 Kıbrıslı Türk aracının geçtiğini ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 319 bin 081 olduğunu ifade etti.

Bu yıl Eylül ayına kadar sınır kapılarından 2 milyon 213 bin 827 Kıbrıslı Türk ile Rum’un geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 1 milyon 805 bin 431 olduğunu kaydeden gazete, bu istatistiksel verilere İngiliz Üsleri tarafından kontrol edilen “Pergama” (Beyarmudu) ve “Strovilya” (Akyar) sınır kapılarından Güney Kıbrıs’a geçiş yapan kişi ve araçların sayısının dahil olmadığını belirtti.

Gazete, Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a ve Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a gidip gelen diğer ülke vatandaşlarının kayıt altına alınmadığını da ekledi.

Continue Reading
Advertisement

Facebook