Connect with us

GÜNDEM

Tatar: “Maraş açılımı, iki devletli siyasetin bir adımıdır”

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maraş’ın açılmasının ikinci yıl dönümünde BRT’ye değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Maraş’ı açmanın, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın bir özlemi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle Maraş’ı açtıklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Kıbrıs Türk halkı üzerinde bulunan zulüm niteliğindeki ambargoların kaldırılması ve KKTC’nin tanınması çağrısında bulunmasının, yeni siyasetin güçlendiğini gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, artık Kıbrıs’ta federal temelde bir ortaklığın olamayacağını belirtti.

“Maraş açılımı, iki devletli siyasetin bir adımıdır”

Maraş açılımı ile Kıbrıs’ta eski dönemin kapandığını ve yeni bir dönemin başladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, bu yeni dönemde Maraş açılımı ile iki devletli çözüm siyasetinin uyum içinde olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımının Kıbrıs Türk halkının geç kalınmış, iki devletli siyasetin bir adımı olduğunu dile getirerek Kıbrıs Türk halkının, kendi devleti olan KKTC’nin tanınmasını sağlama hedefinde olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne atanan Metin Feyzioğlu’nu da tebrik eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Feyzioğlu’nun Maraş açılımına katkısının büyük olduğunun” altını çizdi.

Maraş’ı, pandemiye rağmen bugüne kadar 750 binin üstünde insanın ziyaret ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ı hayalet kentten, deniziyle kültürüyle ziyaret edilebilecek bir şehre dönüştürdüklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların Maraş’taki malları için KKTC’nin etkin bir iç hukuk yolu olan Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurması gerektiğinin altını çizerek şu ana kadar komisyona 500’e yakın Rum’un başvurduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar; “Uluslararası hukuka ters düşmemek adına, buradaki Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden herkesin hakkını ve hukukunu arayabileceği yönünde çağrıda bulunuyoruz. Şu anda 500’e yakın başvuru var. İnşallah zaman içinde TMK bütün süreci yöneterek adalet ve hukuka göre düzenlemeler yapacaktır. İadeyi alanlar da gelip malına, mülküne kavuşabilir. Ancak EVKAF’ın hakkını ve hukukunu da hiçbir zaman unutmamak gerekir. O çerçevede yeni düzenlemelerle burada birtakım yenilikler göreceğiz” dedi.

Gazimağusa Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti’nden, Maraş’taki açılım süreci ve bölgedeki düzenlemelere destek veren herkese teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımındaki bir sonraki adımın, bazı kamu binalarının bölgede hizmete açılması olabileceğine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; “KKTC’ye İHA ve SİHA’ları konuşlandırdık” ifadelerini de değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Tatar, Geçitkale Havalimanı’nın kendi Başbakanlığı döneminde askere devredildiğini, şimdi ise daha da etkin hale gelmesinin doğal olduğunu ifade ederek; “Biz Türk askerinin adada bulunmasını caydırıcı bir güç olarak görüyoruz, barışın devam etmesinden yanayız. 1974 Barış Harekâtı’nın sloganı da buydu ve o günden bu yana adada kimsenin burnu kanamadı” dedi.

Advertisement

GÜNDEM

Şehir haritalarına ‘QR’ koduyla ulaşılabilecek

Published

on

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı. Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi, ‘QR’ kodlara tüm turizm ofislerinden ve Bakanlığın sosyal medya sayfalarında ulaşılabileceğini duyurdu.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, ülkeyi ziyaret eden misafirlerle eğitim için adaya gelen yabancı öğrencilerin “QR” kodlarını cep telefonlarına okutmasıyla bilgilere ulaşabileceğini belirtti.

Continue Reading

GÜNDEM

Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin Türk dünyasının davası da olduğunu yineledi.

Published

on

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türk dünyasının davası olduğunu yineledi.

Türkiye’de temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Adıyaman’da verdiği konferansın ardından Malatya’ya geçti.

Meclisten yapılan açıklamaya göre Töre burada ilk olarak Malatya Valisi Ersin Yazıcı, ardından da Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem’i ziyaret etti.

Töre, Malatya’da bulunan 2. Ordu Komutanlığını da ziyaret ederek 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ile bir araya geldi.

Malatya iline bağlı Battalgazi Belediyesi’ni ziyaret eden Töre, Başkan Osman Güder ile görüştü.

Meclis Başkanı Töre, Doğu Anadolu Bölgesinin en güzel illerinden biri olan Malatya’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Anadolu’nun her bir şehrinin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Töre, bölgede yaşanan deprem felaketin acılarını tüm Kıbrıs Türk halkının yüreklerinde hissettiğini ve depremin hemen ardından seferberlik ruhu ile yaraların sarılması için katkılar yaptığını kaydetti.

Türk milletinin dayanışması ve birliğinin önemine işaret eden Töre, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türk dünyasının davası olduğunu yineledi.

KIBRIS GAZİSİNİ EVİNDE ZİYARET ETTİ

Töre, Malatya’da ikamet eden Kıbrıs Barış Harekatı gazisi Bayram Akdemir’i evinde ziyaret etti.

Bir süre önce rahatsızlık geçiren Akdemir’e geçmiş olsun dileklerini ileten Töre, Kıbrıs’ta mücadele veren Mehmetçik ve Mücahidin sayesinde bugün KKTC’nin milli bir devlet olarak yoluna devam ettiğini söyledi.

Töre’nin Malatya temasları çerçevesinde bugün Turgut Özal Üniversitesi’ni ziyaret ederek akademik yıl açılışına katılması, konteyner kenti ziyaret etmesi, gaziler ile bir araya gelmesi ve bazı basın yayın kuruluşlarının canlı yayınlarına katılması bekleniyor.

Continue Reading

GÜNDEM

Sınır kapılarından karşılıklı geçişlerde artış

Published

on

Fileleftheros gazetesi, sınır kapılarında geçişlerin geçen yıla göre arttığını yazdı. Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, 1 Ocak – 30 Eylül 2023 tarihleri arasında 1 milyon 206 bin 767 Kıbrıslı Rum KKTC’ye geçiş yaptı. 2022’de aynı dönemde ise 1 milyon 30 bin 20 Rum KKTC’ye geçti.

2023 yılının ilk dokuz ayında 777 bin 397 Kıbrıslı Rum aracının Kuzey Kıbrıs’a geçtiğini de kaydeden gazete, 2022 yılının aynı döneminde ise bu rakamın 658 bin 927 olduğuna işaret etti.

2023 yılının ilk dokuz ayında 1 milyon 7 bin 60 Kıbrıslı Türk’ün Güney Kıbrıs’a geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde ise 775 bin 411 olduğunu belirten gazete, 2023 yılının ilk dokuz ayında Güney Kıbrıs’a 399 bin 45 Kıbrıslı Türk aracının geçtiğini ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 319 bin 081 olduğunu ifade etti.

Bu yıl Eylül ayına kadar sınır kapılarından 2 milyon 213 bin 827 Kıbrıslı Türk ile Rum’un geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 1 milyon 805 bin 431 olduğunu kaydeden gazete, bu istatistiksel verilere İngiliz Üsleri tarafından kontrol edilen “Pergama” (Beyarmudu) ve “Strovilya” (Akyar) sınır kapılarından Güney Kıbrıs’a geçiş yapan kişi ve araçların sayısının dahil olmadığını belirtti.

Gazete, Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a ve Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a gidip gelen diğer ülke vatandaşlarının kayıt altına alınmadığını da ekledi.

Continue Reading
Advertisement

Facebook