Connect with us

GÜNDEM

Rum Ticaret Bakanlığı, faaliyet planını açıkladı!

Published

on

Rum Ticaret Sanayi ve Enerji Bakanı Nataşa Pilidu dün düzenlediği basın toplantısında, bakanlığının Menşei İsmi Korumalı Ürün (MİK) olan Hellim’in tanıtımı için hazırlanan ve 2022-2024 yıllarını kapsayan faaliyet planını açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Ticaret Sanayi ve Enerji Bakanı Nataşa Pilidu’nun dün düzenlediği basın toplantısında, “Menşe İsmi korumalı Ürün” (MİK) patentine uygun şekilde üretilen hellimin yurt dışında daha iyi tanıtımı ve pazarlanması için 2022-2024 yıllarını kapsayacak faaliyet planını açıkladığını yazdılar.

Habere göre Pilidu, hellimin bugün başta İngiltere, Almanya, İsveç, Avusturalya, Avusturya, Hollanda ve Polonya olmak üzere 50’den fazla ülkeye ihraç edildiğini, adı geçen ülkelerin ise hellim ihracatının yüzde 81’inin yapıldığı ülkeler olduklarını ifade etti.

Hellimin, ABD, Japonya, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerde de daha iyi tanıtılmasını ve bu ülkelere yönelik ihracatın arttırılmasını amaçladıklarını ifade eden Pilidu, “halloumi.cy” şeklindeki internet sayfasının hali hazırda bu tanıtımda önemli rol üstlendiğini vurguladı.

Pilidu, söz konusu internet sitesinin İngilizce, Çince, Japonca ve Arapça dillerinde hizmet verebildiğini belirtirken MİK patenti alarak kalitesi yükselen hellimin tanıtımı için reklam kampanyaları ve diğer tanıtım faaliyetlerinin de düzenleneceğini sözlerine ekledi.

– Kıbrıslı Türklerin ürettiği hellimle rekabetten endişe dile getirildi

Gazete haberinin devamında, Rum Peynir Üreticileri Birliği Başkanı Yorgos Petru’nun basın açıklaması sonrasında söz alarak, Kıbrıslı Türk hellim üreticilerinin ucuz hellim üretmeleri sebebiyle yurt içinde haksız rekabet olabileceği endişesini dile getirdiğini aktardı.

Habere göre Petru, Kıbrıslı Türk hellim üreticilerinin hayvan yemlerini Türkiye’den getirebileceklerini, düşük maliyetle süt üretebileceklerini, üreticilerin bu sütleri ucuza alarak hellim üretebileceklerini ve bunun da iç piyasada haksız rekabet yaratabileceğini iddia etti.

Pilidu bu iddiaya karşın, sadece hellim konusunda değil Kıbrıs’ta üretilen, yasadışı ithal edilen yada Güney Kıbrıs’a yasadışı sokulan diğer tüm ürünler ve ham maddeler konusunda en iyi önlemleri almak için çalışma yaptıklarını söyledi.
Hellim konusunda ise, Bureau Veritas şirketinin KKTC’deki kontrolleri gerçekleştireceğini ifade eden Pilidu, böylece yasadışı unsurların tespit edilebileceklerini belirtti.

Rum Tarım Bakanı Kostas Kadis ise aynı iddiaya verdiği yanıtta, “kontrol sürecinin çok sıkı olacağını ve Kıbrıslı Rum üreticiler hangi şartları yerine getirmekle yükümlüyse, Kıbrıslı Türk üreticilerin de aynı şartları yerine getirmelerinin gerektiğini” söyledi.

Kıbrıslı Türk üreticilerin, hayvan yemlerinin alınmasından ürünün üretimi aşamasına kadar aynı kontrol sürecinden geçeceklerini vurgulayan Kadis, “Bureau Veritas’ın” dünya çapında bir örgüt olduğunu ve işini ne kadar iyi yaptığından şüphe duyulamayacağını ifade etti.

Kadis, KKTC’de neler olup bittiğini çok yakından takip ettiklerini ve AB Komisyonu’yla birlikte, herhangi bir sapma durumunda, düzeltilmesi için anında müdahale edeceklerini sözlerine ekledi.

GÜNDEM

Erdoğan-Miçotakis görüşmesi Rum basınında

Published

on

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında BM Genel Kurulu çerçevesinde yapılan ikili görüşme Rum basınında da yer aldı.

Politis gazetesi, “İyi Bir Ortam ve Vilnius’tan Bir Adım Daha İleri” başlığı altında verdiği haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında New York’ta yapılan görüşmeye yer verdi.

Gazete, Miçotakis ve Erdoğan’ın dünkü görüşmede, son dönemde Yunanistan ile Türkiye arasındaki olumlu ortamın korunması konusuna yoğunlaştıklarını belirtti. Yunan basınında çıkan haberlere göre ise, Yunan hükümetinden bir kaynağın, “Vilnius’tan bir adım öteye gittik ancak Lahey henüz çok uzakta” açıklamasında bulunduğunu aktardı.

Haberde, görüşme sonrası Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya da geniş yer verilirken, söz konusu açıklamada, iki liderin görüşmede Kıbrıs sorununa değinip değinmediklerine ise yer verilmediği vurgulandı.

Haber Alithia’da “Miçotakis ve Erdoğan’dan Yol Haritası Anlaşması – Mülteciler Konusunda İşbirliği – Kıbrıs Sorununa Hiç Değinme Yok”; Haravgi’de ise “Yunanistan-Türkiye Yüksek Komisyonu 7 Aralık’ta” başlığıyla yer aldı.

Continue Reading

GÜNDEM

UBP Genel Başkanı Üstel, MYK’yı topluyor

Published

on

UBP Genel Başkanı Ünal Üstel, ülke gündemi, hükümet icraatları ve parti çalışmaları ile ilgili durum değerlendirmesi yapmak üzere MYK’yı bugün saat 17.30’da toplantıya çağırdı.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel, UBP Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) toplantıya çağırdı.

Ünal Üstel, toplantıda, ülke gündemi, hükümet icraatları ve parti çalışmaları ile ilgili durum değerlendirmesi yapacak.

Saat 17.30’da başlayacak MYK toplantısı, Lefkoşa Köşklüçiftlik’teki Genel Merkez’de yer alacak.

Continue Reading

GÜNDEM

TCMB’den dördüncü faiz artışı: “Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”

Published

on

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 30’a çıkardı.

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurul’un politika faizinin yüzde 30’a çıkarılmasına karar verdiği bildirildi.

Son artışla TCMB yeni yönetiminde dördüncü faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.

Anadolu Ajansı (AA) Finans’ın 19 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette 500 baz puan artış beklentisi öne çıkmıştı.

-“Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Kurul’un dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği belirtildi.

Enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi:

“Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.”

Duyuruda, doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlamasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağı belirtildi.

– “Parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecek”

Politika faizinin enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği vurgulanan duyuruda, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.” denildi.

Duyuruda, Kurul’un mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmekte olduğu kaydedildi.

– “Kurul, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecek”

Sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edeceği belirtilen duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

”Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.”

Duyuruda, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Continue Reading
Advertisement

Facebook