Connect with us

GÜNDEM

Özersay: “Türkiye kökenli vatandaşlarımıza çıkarılan zorluklar son dönem arttı”

Published

on

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Kıbrıs Rum yönetiminin son dönemde sınır kapılarında evlilik belgesi, sürüş ehliyeti, araç sigortası ve benzeri konularda Türkiye kökenli olup güney Kıbrıs’a geçişine izin verdiği KKTC vatandaşlarına ilave idari güçlükler çıktığını söyledi.

Özersay, “Fenerbahçe’nin güney Kıbrıs’ta yapacağı maça normal şartlarda evlilik nedeniyle güney Kıbrıs’ta vatandaş yapılması gereken Kıbrıslı Türk taraftarlardan bir bölümünün kökeni ve/veya güneyden kimliği olup olmamasına bakarak yine benzeri idari güçlüklerle engel olması inanlarımızı mağdur etmiştir, Rum yönetimi bu gibi insani konularda katı tutumunu gözden geçirmelidir” dedi.

HP’den verilen bilgiye göre katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özersay şöyle konuştu:

“Rum liderliğinin yaklaşımına göre karma evliliklerde eşlere ve çocuklara verilen güney Kıbrıs’a geçiş izni başka kısıtlamalarla hem zorlaştırılıyor hem de geçebilenlerin güneyde bir futbol maçına gitmesine bile izin verilmiyor. Bunun akılla, mantıkla alakası yoktur. Güneyde yürürlükte bulunan yasalara göre ve genel anlamda insan hakları kuralları uyarınca evlilikleri nedeniyle bu insanların güneyden kimlik ve pasaport alabilmesi ve vatandaş olabilmesi gerekirken hayatları daha da zorlaştırılıyor.

Bu bütün taraftarlar için yapılan bir uygulama değil. Ayrımcılık yapılan, idari güçlükler çıkarılan bir uygulama. Buradaki Fenerbahçe Taraftar derneği aracılığıyla bazı biletler satın alındı. Ama maçı izleyemeyecek olan insanlar var. Çünkü giriş için ayrı bir belge talep edildi insanlardan. Bunu da gidip alanlar oldu ama KKTC vatandaşı olup, eşinden dolayı geçebilenlere bu kartı vermediler. Vermeyerek fiiliyatta bilet satın almış olsanız bile giremeyeceksiniz. Burada niyet kötüyse zaten sorun aşılmaması için ellerinden geleni yapacaklar. Güney’e geçmek isteyen vatandaşlarımız kökeni nedeniyle ayrımcılığa mağdur bırakılıyorlar. Bunlar idari güçlükler çıkararak hayatı zorlaştırmak, toplumun bazı kesimleri arasında ayrım yapma yoluna gidiyorlar. Güven Yaratıcı Önlemler aslında buradan başlar.”

-“Rumların kuzeyden alış veriş yapması pahalılığın sebebi değildir, olumlu bir şeydir”

Ekonomik konulara da değinen Kudret Özersay, Kıbrıslı Rumların KKTC’ye gelip alışveriş yapmasının ülke maliyesine ve piyasaya çok olumlu ve büyük bir katkı koyduğunu ama bazı kesimlerin popülist bir söylemle bu ekonomik aktiviteyi ülkedeki pahalılığın kaynağı gibi göstermeye çalıştığına dikkat çekti.

Özersay şöyle devam etti:

“Ülkedeki pahalılığın kaynağı kuzeye gelip alış veriş yapan Kıbrıslı Rumlar ve diğer turistler değildir. Biz bu söylemi çok tehlikeli buluyoruz. Evet sınıra yakın bazı süpermarketler ve diğer dükkanlar zaman zaman Rum müşterilerini ve gelir düzeylerini esas alarak fiyat belirleme yoluna gidiyorlar, ama ülke genelinde pahalılığın nedeni buymuş gibi göstermek çok yanlıştır. Ülkede pahalılığın önlenmesi, zamların dizginlenmesi için gayrimeşru hükümet kılını kıpırdatmıyor olduğu için işler kontrolden çıkmıştır ve alım gücü hızla erimektedir. Ancak bunu güneyden kuzeye geçişlerle ve yapılan alış veriş ile ilişkilendirmek son derece yanlış ve tehlikelidir.”

Maliyenin gelirleri arttığını, fonların sıfırlanarak, fiyatların rafa yansımasının sağlaması gerektiğini söyleyen Özersay, hükümeti piyasadaki zamları dizginlememek ve denetim yapmamakla suçladı.

Kıbrıs Rum siyasi liderliğinin kendi toplumuna Kıbrıs Türk halkıyla ilgili olarak bazı önyargıları besleyecek söylemleri olduğuna da dikkat çeken Kudret Özersay “Kıbrıs Rum siyasi liderliği istese de istemese de Kıbrıs’ın kuzeyinde ayrı bir devlet olduğunu, bu coğrafyada bir çözüm olsa da olmasa da birlikte yaşamamız gerektiğini anlaması ve kendi halkına da gerçeği anlatması gerekir. Siz toplumun içindeki belli bir kesime ayrımcılık yaparak, belirli bir kesimi ötekileştirerek sadece ve sadece çatışmanın tohumlarını ekmiş olursunuz. Bunu yaparsanız çatışmaların tohumunu atmış olursunuz. Öyle ya da böyle bu coğrafyada birlikte yaşayacağız ve bunu değiştiremezsiniz” dedi.

Advertisement

GÜNDEM

Şehir haritalarına ‘QR’ koduyla ulaşılabilecek

Published

on

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı. Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi, ‘QR’ kodlara tüm turizm ofislerinden ve Bakanlığın sosyal medya sayfalarında ulaşılabileceğini duyurdu.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, ülkeyi ziyaret eden misafirlerle eğitim için adaya gelen yabancı öğrencilerin “QR” kodlarını cep telefonlarına okutmasıyla bilgilere ulaşabileceğini belirtti.

Continue Reading

GÜNDEM

Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin Türk dünyasının davası da olduğunu yineledi.

Published

on

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türk dünyasının davası olduğunu yineledi.

Türkiye’de temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Adıyaman’da verdiği konferansın ardından Malatya’ya geçti.

Meclisten yapılan açıklamaya göre Töre burada ilk olarak Malatya Valisi Ersin Yazıcı, ardından da Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem’i ziyaret etti.

Töre, Malatya’da bulunan 2. Ordu Komutanlığını da ziyaret ederek 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ile bir araya geldi.

Malatya iline bağlı Battalgazi Belediyesi’ni ziyaret eden Töre, Başkan Osman Güder ile görüştü.

Meclis Başkanı Töre, Doğu Anadolu Bölgesinin en güzel illerinden biri olan Malatya’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Anadolu’nun her bir şehrinin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Töre, bölgede yaşanan deprem felaketin acılarını tüm Kıbrıs Türk halkının yüreklerinde hissettiğini ve depremin hemen ardından seferberlik ruhu ile yaraların sarılması için katkılar yaptığını kaydetti.

Türk milletinin dayanışması ve birliğinin önemine işaret eden Töre, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türk dünyasının davası olduğunu yineledi.

KIBRIS GAZİSİNİ EVİNDE ZİYARET ETTİ

Töre, Malatya’da ikamet eden Kıbrıs Barış Harekatı gazisi Bayram Akdemir’i evinde ziyaret etti.

Bir süre önce rahatsızlık geçiren Akdemir’e geçmiş olsun dileklerini ileten Töre, Kıbrıs’ta mücadele veren Mehmetçik ve Mücahidin sayesinde bugün KKTC’nin milli bir devlet olarak yoluna devam ettiğini söyledi.

Töre’nin Malatya temasları çerçevesinde bugün Turgut Özal Üniversitesi’ni ziyaret ederek akademik yıl açılışına katılması, konteyner kenti ziyaret etmesi, gaziler ile bir araya gelmesi ve bazı basın yayın kuruluşlarının canlı yayınlarına katılması bekleniyor.

Continue Reading

GÜNDEM

Sınır kapılarından karşılıklı geçişlerde artış

Published

on

Fileleftheros gazetesi, sınır kapılarında geçişlerin geçen yıla göre arttığını yazdı. Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, 1 Ocak – 30 Eylül 2023 tarihleri arasında 1 milyon 206 bin 767 Kıbrıslı Rum KKTC’ye geçiş yaptı. 2022’de aynı dönemde ise 1 milyon 30 bin 20 Rum KKTC’ye geçti.

2023 yılının ilk dokuz ayında 777 bin 397 Kıbrıslı Rum aracının Kuzey Kıbrıs’a geçtiğini de kaydeden gazete, 2022 yılının aynı döneminde ise bu rakamın 658 bin 927 olduğuna işaret etti.

2023 yılının ilk dokuz ayında 1 milyon 7 bin 60 Kıbrıslı Türk’ün Güney Kıbrıs’a geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde ise 775 bin 411 olduğunu belirten gazete, 2023 yılının ilk dokuz ayında Güney Kıbrıs’a 399 bin 45 Kıbrıslı Türk aracının geçtiğini ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 319 bin 081 olduğunu ifade etti.

Bu yıl Eylül ayına kadar sınır kapılarından 2 milyon 213 bin 827 Kıbrıslı Türk ile Rum’un geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 1 milyon 805 bin 431 olduğunu kaydeden gazete, bu istatistiksel verilere İngiliz Üsleri tarafından kontrol edilen “Pergama” (Beyarmudu) ve “Strovilya” (Akyar) sınır kapılarından Güney Kıbrıs’a geçiş yapan kişi ve araçların sayısının dahil olmadığını belirtti.

Gazete, Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a ve Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a gidip gelen diğer ülke vatandaşlarının kayıt altına alınmadığını da ekledi.

Continue Reading
Advertisement

Facebook