GÜNDEM
Özersay: Kıb-Tek’e yakıt alımı ihalesinin iptal edilmesi hükümeti bir daha zan altında bıraktı

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Kıb-Tek’e yakıt alımı ihalesinin bir kez daha iptal edilmesinin zaten eğreti olan hükümeti bir daha zan altında bıraktığını ifade etti.
Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Kıb-Tek’e yakıt alımı ihalesinin bir kez daha iptal edilmesinin zaten eğreti olan hükümeti bir daha zan altında bıraktığını belirterek, “Bu saatten sonra ‘elimizde yeterli yakıt yok, ihale süreci tamamlanana kadar eldeki yakıt biter o nedenle doğrudan alım yapmak zorundayız’ denileceğini artık herkes biliyor. Bir kez daha şaibeli bir durum yarattılar, ortada çok ciddi rakamlar vardır, belli ki bazı kesimler bundan rant elde etmektedir ki biz bunu daha önce de satın aldıkları yakıtın birim maliyetlerinde rakamlarla ortaya koymuştuk. Kendi istedikleri firmaya ihaleyi veremeyecekleri bir durum olduğunda ihaleyi iptal ettirme yoluna gidiyorlar, o da olmazsa ‘yakıt bitiyor’ bahanesi arkasına saklanarak doğrudan alım yapma yoluna gidiyorlar ki istedikleri yerden ve çok daha pahalıya alım yapabilsinler. Özetle bu son ihale iptali de aslında şaibeli bir alımın önünü açmıştır ve bu eğreti ve meşruiyet sorunu bulunan hükümeti, Başbakanıyla ve Bakanlarıyla birlikte zan altında bırakmıştır” ifadelerini kullandı.
“ÇÖZÜM BU HÜKÜMETİN HAYATIMIZDAN ÇIKARILMASIDIR”
HP lideri Özersay “Bunu defalardır tekrar ediyorlar ve belli ki birileri bundan menfaat elde ediyor. Bu sorunun çözümü hükümetin denetlenmesi, takip edilmesi veya hükümete muhalefet edilmesi değildir. Halka karşı da kendi tabanına karşı da kendisini sorumlu görmeyen ve meşruiyeti tartışmalı olan bir hükümetin yapılacak eleştiriden ya da muhalefetin kendisini denetlemesinden rahatsız olacağını düşünmek saflık olur. Yapabildikleri kadar çok ihalesiz alım yapacaklar ve birileri de bundan menfaat elde edecek, hedefledikleri budur. Böyle bir ortamda çözüm bu hükümetin hayatımızdan çıkarılması ve iradenin yenilenmesidir, yani erken seçimdir. Çünkü bu vurdumduymaz tavırları değişmeyecektir” dedi.
“FATURAYI YİNE HALKA ÖDETECEKLER”
Özersay “İhale oyunlarıyla ve ihale iptalleri ertesinde doğrudan alım yoluna giderek yakıtın normal fiyatının çok üzerinde fiyatlara, çok daha pahalıya alındığını hep birlikte gördük. Bunun da faturasını daha önce yaptıkları gibi yine halka ödetecekler. Kötü yönetimin faturasını halk ödüyor ama kötü yönetim aynı zamanda işin içerisine rant paylaşımı ve birilerine menfaat sağlama halini de aldıysa o zaman fatura daha da kabarık oluyor ve vatandaşa ödetilen fatura daha da acı oluyor. Bütün bunlar orta ve uzun vadede Elektrik kurumunun batırılmasını da beraberinde getirecek ve işte o zaman altından kalkamayacağımız bir başka fatura daha çıkacak” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM
Erdoğan-Miçotakis görüşmesi Rum basınında

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında BM Genel Kurulu çerçevesinde yapılan ikili görüşme Rum basınında da yer aldı.
Politis gazetesi, “İyi Bir Ortam ve Vilnius’tan Bir Adım Daha İleri” başlığı altında verdiği haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında New York’ta yapılan görüşmeye yer verdi.
Haberde, görüşme sonrası Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya da geniş yer verilirken, söz konusu açıklamada, iki liderin görüşmede Kıbrıs sorununa değinip değinmediklerine ise yer verilmediği vurgulandı.
Haber Alithia’da “Miçotakis ve Erdoğan’dan Yol Haritası Anlaşması – Mülteciler Konusunda İşbirliği – Kıbrıs Sorununa Hiç Değinme Yok”; Haravgi’de ise “Yunanistan-Türkiye Yüksek Komisyonu 7 Aralık’ta” başlığıyla yer aldı.
GÜNDEM
UBP Genel Başkanı Üstel, MYK’yı topluyor

UBP Genel Başkanı Ünal Üstel, ülke gündemi, hükümet icraatları ve parti çalışmaları ile ilgili durum değerlendirmesi yapmak üzere MYK’yı bugün saat 17.30’da toplantıya çağırdı.
Ünal Üstel, toplantıda, ülke gündemi, hükümet icraatları ve parti çalışmaları ile ilgili durum değerlendirmesi yapacak.
Saat 17.30’da başlayacak MYK toplantısı, Lefkoşa Köşklüçiftlik’teki Genel Merkez’de yer alacak.
GÜNDEM
TCMB’den dördüncü faiz artışı: “Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 30’a çıkardı.
TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurul’un politika faizinin yüzde 30’a çıkarılmasına karar verdiği bildirildi.
Son artışla TCMB yeni yönetiminde dördüncü faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.
Anadolu Ajansı (AA) Finans’ın 19 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette 500 baz puan artış beklentisi öne çıkmıştı.
-“Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”
TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Kurul’un dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği belirtildi.
Enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi:
“Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.”
Duyuruda, doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlamasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağı belirtildi.
– “Parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecek”
Politika faizinin enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği vurgulanan duyuruda, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.” denildi.
Duyuruda, Kurul’un mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmekte olduğu kaydedildi.
– “Kurul, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecek”
Sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edeceği belirtilen duyuruda, şu ifadelere yer verildi:
”Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.”
Duyuruda, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.
-
GÜNDEM12 saat ago
Baraka Kültür Merkezi’nden çocuklara yönelik etkinlik
-
GÜNDEM12 saat ago
Cumhurbaşkanı Tatar New York’ta Binali Yıldırım’ı kabul etti
-
GÜNDEM12 saat ago
Dışişleri Bakanlığı: Kıbrıs Türk halkının kaybedeceği bir 50 yılı daha yoktur
-
GÜNDEM7 saat ago
TCMB’den dördüncü faiz artışı: “Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”
-
GÜNDEM7 saat ago
UBP Genel Başkanı Üstel, MYK’yı topluyor
-
GÜNDEM12 saat ago
Karabağ’da son durum: Ermeni gruplar Azerbaycan topraklarından çekiliyor
-
GÜNDEM7 saat ago
Erdoğan-Miçotakis görüşmesi Rum basınında