Connect with us

TEKNOLOJİ

Osiris-Rex Dünya’ya dönüyor: Evrenin kökeni hakkında bilgi verecek

Published

on

NASA’nın Osiris-Rex kapsülü Pazar günü bir tüfek mermisinin 15 katından yüksek bir hızla Dünya atmosferine girecek. Uzay kapsülü, Bennu asteroidinden alınan örnekleri taşıyor ve evrenin kökenine dair sorulara cevap vermesi bekleniyor.

Osiris-Rex atmosfere girerken gökyüzünde bir ateş topu oluşturacak, ancak bir ısı kalkanı ve paraşütler inişi yavaşlatacak ve onu Utah’ın Batı Çölü’ne indirecek.

Kapsül, evrenle ilgili soruları yanıtlamayı vaat eden dağ büyüklüğünde bir uzay kayası olan Bennu asteroitinden alınan örnekleri taşıyor.

Araştırmanın baş yazarı Prof Dante Lauretta, “Bennu’dan alınan 250 gramlık örnekleri Dünya’ya geri getirdiğimizde, gezegenimizden önce var olan materyallere, hatta belki de Güneş Sistemimizden önce var olan bazı taneciklere bakıyor olacağız” dedi.

“Başlangıçlarımızı birleştirmeye çalışıyoruz. Dünya nasıl oluştu ve neden yaşanabilir bir gezegen oldu, okyanuslar suyunu nereden aldı, atmosferimizdeki hava nereden geldi ve en önemlisi kaynağı nedir gibi sorulara cevap arıyoruz.”

Yaygın düşünce, pek çok temel bileşenin, gezegenimize tarihinin erken dönemlerinde, çarpan asteroit yağmuru sırasında geldiği yönünde.

Bennu’nun parçalarını elde etme arayışı, 2016 yılında NASA’nın Osiris-Rex sondasını 500 metre genişliğindeki nesneye doğru fırlatmasıyla başladı.

Advertisement

TEKNOLOJİ

ChatGPT, sesli sohbet özelliğini ücretsiz kullanıma sunuyor

Published

on

OpenAI, yapay zeka sohbet robotu uygulaması ChatGPT’ye sesli sohbet özelliğini getirmişti. Bu özelliğin mobil cihaz kullanıcıları için ücretsiz olarak kullanıma sunulduğu duyuruldu.

OpenAI, Eylül ayında Android ve iOS’ta ChatGPT ile sesli sohbetler sunarak kullanıcılara isterlerse sohbet robotuyla gerçek karşılıklı konuşmalar yapma seçeneği sundu.

Bu özellik yalnızca Plus ve Enterprise abonelerine özel olarak kullanıma sunuldu ancak diğer gruplar için de kullanılacağının sözünü vermişti.

OpenAI kurucu ortağı Greg Brockman, ChatGPT’deki sesli konuşmaların mobil cihazlardan ücretsiz olarak kullanıma sunulmaya başladığını açıkladı.

Özelliğin şimdilik iOS cihazlarında ücretsiz olarak kullanılabilirken, Android cihazlarda ise kademeli olarak kullanıma sunulması bekleniyor.

OPENAI GÖREVLERİNE GERİ GETİRDİ

Brockman, OpenAI Başkanı olarak koltuğunu terk ettikten sonra yeteneğin geniş çapta piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

Şirket yönetim kurulunun Sam Altman’ı CEO’luktan kovmasının ardından kendi isteğiyle istifa eden Brockman, üst düzey personelin protesto amacıyla istifa etmesi ve diğer çalışanların da Altman’ın görevine iade edilmemesi halinde istifa etmekle tehdit etmesiyle kargaşaya neden oldu.

Açıklamayı yaptıktan kısa bir süre sonra OpenAI, Altman ve Brockman’ın görevlerine iade edildiğini ve görevlerine geri döneceklerini açıkladı.

Continue Reading

GÜNDEM

Instagram’a yeni özellik: Görüldü bilgisi kapatılabilecek

Published

on

Instagram, kullanıcıların sohbet penceresinde görüldü ibaresini kapatabileceği yeni bir özellik üzerinde çalışıyor. Böylelikle mesajı gönderen kullanıcı iletinin alıcı tarafından ne zaman okunduğu bilgisine erişemeyecek.

Instagram nihayet doğrudan mesajlar için okundu bilgisini kapatmanıza olanak tanıyan bir özelliği test ediyor

Instagram başkanı Adam Mosseri’nin duyurduğuna göre,  Platform kullanıcıların Instagram mesajları için okundu bilgisini kapatmalarını sağlayacak bir özelliği test ediyor.

GÖRÜLDÜ İBARESİ KAPATILABİLECEK

Böylelikle, bir kullanıcının mesajını okumuş olsanız bile mesajın altında yer alan “görüldü” ibaresi görülmeyecek.

Mosseri, “Geri bildirimlerinizi duyduk ve DM’lerinizde okundu bilgisini kapatmanıza olanak tanıyan yeni bir özelliği test etmeye başladık.

Yakında, insanlar başkalarının mesajlarını okuduklarını görmelerine ne zaman izin vereceklerini seçebilecekler.” dedi.

Mosseri, doğrudan mesajlar için gizlilik ve güvenlik menüsünün bir ekran görüntüsünü yayınladı.

Bu menüye bir sohbetin içerisindeki kullanıcı profilinin adına dokunarak erişebilirsiniz.

Kullanıcılar testin bir parçasıysa, “Etkinliğinizi kimler görebilir” bölümünün altında okundu bilgisini kapatmak için bir geçiş görecekler.

Öte yandan Meta, şirketin bu özellikleri hangi kapasitede test ettiğini ve tüm kullanıcılara ne zaman sunulacağını belirtmedi.

WHATSAPP 9 YIL ÖNCE BU ÖZELLİĞİ DUYURMUŞTU

Meta’nın sahip olduğu bir diğer uygulama olan WhatsApp’ın 2014 yılında okundu bilgisini kapatma özelliğini kullanıma sunmuştu.

Continue Reading

TEKNOLOJİ

Bilim insanlarına göre ‘uzaylıları bulmak’ an meselesi…

Published

on

Pek çok gökbilimci artık evrenin başka yerlerinde yaşam olup olmadığını sorgulamıyor. Bunun yerine yaşamı “ne zaman bulacağımızın” yanıtını arıyor. Birçok bilim insanı önümüzdeki birkaç yıl içinde, Dünya dışı yaşamın izlerini keşfedeceğimiz konusunda iyimser.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu (JWST) yakın zamanda Güneş Sistemimiz dışındaki bir gezegende yaşama dair umut verici ipuçları tespit etmişti.

 Devam eden ya da başlamak üzere olan çok sayıda uzay görevi, tüm zamanların en büyük bilimsel keşfi için yeni bir uzay yarışının başladığını gösteriyor.

İskoçya Kraliyet Gözlemevi’nin başındaki Prof. Dr. Catherine Heymans, “Sonsuz yıldız ve gezegenle dolu, sonsuz bir evrende yaşıyoruz. Ve birçoğumuz, buradaki tek akıllı yaşamın biz olamayacağına ikna olmuş durumdayız. Artık evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna cevap verebilecek teknolojiye ve yeteneğe sahibiz” diyor.

Böyle bir keşfin ilk işareti bu ayın başlarında tespit edildi.

Dünya’da basit deniz organizmalarının ürettiği bir gaza ait ilk işaret, 120 ışıkyılı uzaklıktaki K2-18b adlı gezegenin atmosferinde tespit edildi.

Gezegen, gökbilimcilerin “Goldilocks bölgesi” olarak adlandırdığı bölgede yer alıyor.

Gezegen, yıldızından, yüzey sıcaklığının ne çok sıcak ne de çok soğuk olacağı kadar uzakta, yaşamı desteklemek için gerekli olan suyun sıvı halde bulunabileceği kadar uzakta.

Keşfi yapan ekip bir yıl içinde heyecan verici ipuçlarının doğrulanıp doğrulanmadığını öğrenmeyi umuyor.

5 YILDA EVRENE DAİR BİLİNENLER BÜYÜK ÖLÇÜDE DEĞİŞECEK

Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi’nde Astronomi Enstitüsü’nden Prof. Nikku Madhusudhan, ipuçlarının doğrulanmasının “yaşam arayışıyla ilgili bildiklerimizi radikal biçimde değiştireceğini” söyledi.

BBC’ye konuşan Madhusudhan, “Eğer araştırdığımız ilk gezegende yaşamın izlerini bulursak evrende hayatın yaygın olma olasılığını artıracak” dedi.

Gelecek beş yıl içinde evren ile ilgili bildiklerimizde “büyük bir dönüşüm” olacağını ön görüyor.

Ekibi K2-18b’de yaşamın izlerini bulamazsa araştırmalarına Goldilocks bölgesindeki ilk etapta 10 gezegenle ve muhtemelen daha sonra başkalarıyla devam edecekler.

Yaşama dair bir iz bulunamaması bile “bu tip gezegenlerdeki yaşam olasılığına dair önemli iç görüler sağlayacak”

Projesi evrende yaşamın izlerini arayan birçok projeden sadece biri.

Bu projelerden bazıları Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri, bazıları çok daha uzakları, uzayın derinliklerini araştırıyor.

Continue Reading
Advertisement

Facebook