DÜNYA
Maymun çiçeği virüsü bir ülkede daha görüldü

Çiçek virüsünün bir türü olan “maymun çiçeği” hastalığı son olarak Avusturya’da görüldü. Başkent Viyana’da maymun çiçeği virüsü tespit edilen bir kişi karantinaya alındı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da hastaneye kaldırılan 35 yaşındaki kişide maymun çiçeği virüsünün tespit edildiği bildirildi.
Viyana Sağlık Birimi Sözcüsü Nina Brenner-Küng, basına yaptığı açıklamada, dün gece maymun çiçeği virüsü semptomları taşıyan bir kişinin karantina altına alındığını, olası temas kurduğu kişilere ulaşılmaya çalışıldığını belirtti.
Brenner-Küng, hastanın ateşinin olduğunu, ciltte döküntü oluştuğunu ve yapılan test sonucunda çiçek virüsünün tespit edildiğini söyledi.
Brenner-Küng, 35 yaşındaki hastanın sağlık durumunun stabil olduğunu, ten renginin değiştiğini ve hafif grip olduğu bilgisini paylaştı.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şimdiye kadar 80 maymun çiçeği vakasını doğrularken 50 vaka henüz araştırılıyor.
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.
DÜNYA
Kuran yakan ırkçı siyasetçi Paludan’ı ülkeye almama kararı çıktı

Danimarka ve İsveç vatandaşlığı bulunan aşırı sağcı ve ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan’ın “İngiltere’de Kuran’ı Kerim yakma planı” suya düştü.
Son aylarda provokasyon yaparak Kuran’ı Kerim yakan İskandinav ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan’ın yeni planları suya düştü…
Danimarka ve İsveç vatandaşlığı bulunan aşırı sağcı siyasetçi Paludan İsveç ve Danimarka’da Kuran’ı Kerim yakmış ve bu saldırgan tutum uluslararası kamuoyundan büyük tepki çekmişti.
Türkiye’ye ve Müslümanlara yönelik bir saldırıda bulunan Paludan, geçen hafta İngiltere’ye giderek burada da Ramazan’da Kuran’ı Kerim yakmayı planladığını söylemişti. İngiltere’nin Wakefield bölgesinde çirkin eylem gerçekleştirmeye hazırlandığını söyleyen Paludan’a İngiliz yetkililer geçit vermeme kararı aldı.
Güvenlikten sorumlu devlet bakanı Tom Tugendhat, Avam Kamarası’nda katıldığı oturumda kendisine yöneltilen soruya yanıt vererek Paludan’ın ülkeye girişine izin verilmeyeceğini söyledi.
Tugendhat, “Paludan uyarı işaretleri verdi ve dolayısıyla Birleşik Krallık’a gelmesi kamunun yararı için iyi olmayacaktır. Bu sebeple ülkeye girişine izin verilmeyecektir” dedi.
DÜNYA
11 yıl aradan sonra Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Şukri ile Kahire’de görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’ye geldi. Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile görüştü.
DÜNYA
İklim krizi hem kuraklığı hem selleri artırıyor

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklıkların rekor seviyelere yükseldiği son 20 yılda hem kuraklık hem seller arttı.
CNN’in haberine göre, NASA’da görevli bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, giderek daha sık, yaygın ve yoğun yaşanan kuraklık ve sellerin, iklim kriziyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Araştırmada, iklim krizi hız kazandıkça bu gibi felaketlerin artacağı belirtildi.
Araştırmanın baş yazarı Matthew Rodell, 2002’den 2021’e kadar olan 20 yıllık NASA uydu verilerine bakarak dünyadaki suyla ilgili aşırı olayların boyutunu, süresini ve ciddiyetini analiz etti.
Bilim insanları, rekor sıcaklık eğiliminin başladığı 2015’ten bu yana bu aşırı olayların yoğunluğunun ve sıklığının arttığını ortaya koydu.
Rodell, “Bunun küresel ısınmayla ilgili olabileceğini düşündük çünkü son 7 yılda en yüksek sıcaklıkların kaydedildiğini biliyoruz. Bu olayların dünya çapındaki sıklığı ile yüksek sıcaklıklar arasında önemli bir korelasyon vardı.” dedi.
Çalışmada bu çıkarımın doğruluğundan emin olmak için analizler yaptıklarını belirten Rodell, analizlerin sonucunda iklim krizinin etkilerinin diğer doğal göstergelerden daha güçlü olduğunu bulduklarını söyledi.
Rodell, çalışmanın insanların, küresel sıcaklıktaki her küçük artışın önemli olduğunu ve dünyayı ısıtan kirliliğin yükselişinin dizginlenmesi gerektiğini anlamalarına yardımcı olacağını umduğu aktardı.
Araştırmanın detayları Nature Water dergisinde yayımlandı.
-
GÜNDEM19 saat ago
Maria’nın maskesi düştü…
-
GÜNDEM19 saat ago
Yaz saati uygulaması Pazar günü başlıyor
-
GÜNDEM19 saat ago
Güney Kıbrıs’ın ticari denge açığı 7,101 milyar Euro
-
GÜNDEM19 saat ago
”Fitre Bağışınla Benim Umudum Sen Ol!”
-
GÜNDEM19 saat ago
Erhan Arıklı: Deprem araştırmaları konusunda altyapımızı güçlendireceğiz
-
GÜNDEM19 saat ago
Doğuş Derya, Avrupa Parlamentosu’nda konuşacak
-
GÜNDEM13 saat ago
ARUCAD’da “Deprem Bilgilendirme Semineri ve Deprem Tatbikatı” düzenlendi
-
GÜNDEM13 saat ago
Depremle ilgili ad-hoc komite toplandı