GÜNDEM
Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği: “Çöplük yönetiminde devletin hiçbir politikası yok”

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, çöplük yönetiminde devletin hiçbir politikası olmadığını belirtti.
Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, çöplük yönetiminde devletin hiçbir politikası olmadığını belirterek, “Hükümet programlarına özellikle Lefke bölgesi için madenciliğe yönelik maddeler konulacağına, tüm bölgeler için çöplük yönetimi ile ilgili ciddi çözüm maddeleri konulması gerekmektedir” dedi.
Dernek Başkanı Ahmet Hızlı, Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz aylarda Lefke İlçesi çöplük alanında çıkan yangından dolayı bölge halkı ile Lefke bölgesine yakın Güney Kıbrıs köylerinin de etkilendiğini belirtti.
Özellikle çöp alanlarındaki yangınlarda çıkan dumanın ne içerdiği konusunda bir analiz yapılmadan tahmini yorum yapılması doğru olmasa da, kokusundan dolayı her yönden etkisinin büyük olduğuna inandıklarını kaydeden Hızlı, şöyle devam etti:
“Lefke Belediyesi’ne ait çöp alanının ağır metal içeren maden bölgesinde olması bir başka sıkıntıyı ortaya çıkarmaktadır. Daha önceleri çöpler, vidanjör atık suları Gemikonağı deresi, LAÜ yakınlarındaki tepelere ve çeşitli farklı yerlere dökülüyordu. Lefke çöplük alanı her ne kadar da yanlış yere yapılmış olsa da en azından birçok yerin kirletilmesi engellenmiş oldu.
Yeniden belirtmek istiyoruz, Lefke çöplüğünün şu anki yeri de kesinlikle yanlıştır. Buna o dönemde onay veren makamlar neden yerleşim yerine yakın bir bölgeye onay verdiler diye de sorgulamak gerekmektedir.
Çöp alanlarına giriş çıkış korumalı olmalı
Çöp alanlarının ıslahı, yönetimi, çöpün evlerde ayrıştırılması, ayrışan çöpün geri kullanım, kompost yapımı veya çöplük alanlarında vahşi depolama yapılmadan gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması bir devlet politikası olmalıdır. Belediyeler de buna uymalı ve bu süreçte ve her zaman çöp alanlarına giriş çıkışın kontrollü ve korumalı bir hale getirilmesi sağlanmalıdır.”
Hızlı, son aylarda Lefke Belediyesi’ne ait çöplük alanında çıkan yangınlar gibi, farklı belediyelerin çöp alanlarında da çıkan ve hatta bir Avrupa Birliği projesi olan Güngör Çöplüğü’nde çıkan yangının aslında çöplük yönetimi ile ilgili devletin hiçbir politikası olmadığını açık açık gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Hal böyle iken, hükümet programlarına özellikle Lefke bölgesi için madenciliğe yönelik maddeler konulacağına, çöplük yönetimi ile ilgili ciddi çözüm maddeleri konulması gerekmektedir.
Derneğimizin, çöplerin evlerde ayrıştırılması, bir diğeri de çöplük alanında ayrıştırılması ile ilgili uzmanlar tarafından hazırlattığımız iki Avrupa Birliği projesi geçtiğimiz yıllarda veya bu yılki başvurumuz da kabul edilmiş olsaydı bugün ve gelecekte Lefke ilçesine ait çöp alanına giden çöp oranı çok daha düşük, ayrıştırılan ve geri dönüşüme gönderilecek çöpler kirliliği engellerken, geri dönüşümden elde edilecek gelir ile daha temiz yatırımlar yapılabilecek hatta kompost yapımı ile halka sürdürülebilir bir hizmet verilebilecekti.
Bugünlerde farklı bölgelerde ve Lefke’de yaşanan çöplük yangınlarını durdurmak için çöplüğe gelen çöp oranını azaltmak çöplükte yangın çıkmasını engellemeyecektir. Yangının çıkış sebepleri uzmanlar tarafından incelenmemiş, incelenmiş ise de resmi bir açıklama yapılmamıştır.
Vahşi depolamadan vazgeçilmeli
Her şeyden önce acilen yapılması gereken şey, vahşi depolama modelinden vazgeçilmesi ve bunun için devletin tüm belediyelere ihtiyaç olacak olan desteği sağlaması gerekmektedir.
Çöplük alanlarında Vahşi Depolama Sisteminden derhal vazgeçilmeli ve bunun için devletin tüm belediyelere destek vermesi için acilen proje yapılıp çok kısa bir sürede hayata geçirilmesi gerekmektedir.”
GÜNDEM
Oktay: “Bölge artık yarı açık Maraş”

Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, Kapalı Maraş’ı ziyaret etti.
Komisyon başkanı Fuat Oktay burada basına yaptığı açıklamada, komisyon olarak Kapalı Maraş’ı ziyaret ettiklerini, ancak artık bölgenin yarı açık Maraş olduğunu ifade etti.
Oktay, Maraş’ın döneminde Dünyanın incisi bir şehir olduğunu, 1974 sonrası çözüm düşüncesiyle, iyi niyetle KKTC tarafından kapalı tutulduğunu ama fareler veya korku şehri haline geldiğini kaydetti.
Maraş’ın Vakıf malı olduğunu, ancak bir şekilde işgal hareketi yaşandığını ifade eden Oktay, KKTC’nin bunu bilmesine rağmen Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden uzlaşıyla çözüm aradığını anlattı.
Oktay, “Arzumuz buranın bir an önce barışın simgesi olması ve eskisi gibi canlı bir şehre dönüşmesidir” dedi.
Şehir açılınca sadece KKTC vatandaşları değil turistlerin de geldiğine gezdiğine işaret eden Oktay, bu çalışmalara ısrarla devam edilmesini istediklerini söyledi.
Oktay, yürüyüş yapan ve bisiklet süren vatandaşlar ve turistlerle de sohbet etti.
GÜNDEM
Miçotakis iltica hakkı olmayan göçmenlerin ülkelerine gönderilmesini istedi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, düzensiz göç ile mücadelede düzensiz göçmenlerin geldiği ülkelerle işbirliğinin artırılmasını ve iltica hakkı bulunmayanların ülkelerine gönderilmesini talep etti.
Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Avrupa Ülkeleri (MED9) Zirvesi kapsamında gittiği Malta’nın başkenti Valetta’da açıklamalarda bulunan Miçotakis, bu yıl yaşanan sel ve yangın felaketlerinde Yunanistan’a yardım ulaştıran ülkelere teşekkür etti.
Miçotakis, bu felaketlerin temel nedeni olarak işaret ettiği iklim krizi için “Akdeniz’i diğer bölgelere göre çok daha fazla yoğun şekilde etkiliyor. Bu sadece bir endişe nedeni olmamalı, bir an evvel harekete geçmemiz için de bir neden olmalı.” diye konuştu.
İklim krizine karşı uzun vadeli tedbirlerin yanı sıra, kısa vadede de tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Miçotakis, AB’nin afetler için ayırdığı bütçenin de yetersiz olduğunu kaydetti.
Miçotakis, düzensiz göç konusunda İtalya Başbakanı Georgia Meloni ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile hemfikir olduğunu belirterek “Günün sonunda, AB’ye kimin geleceğini kendi şartlarımızla belirleme ihtiyacımızı ortaya koyduk. Bugün Avrupa’ya kimin gireceğine insan kaçakçıları karar veriyor. Bu değişmeli.” dedi.
Düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya geçiş yaptığı ülkelerle daha çok işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Miçotakis, “Geri göndermelere odaklanmalıyız ve iltica hakkı olmayan insanların kendi ülkelerine dönmesini sağlamalıyız.” diye konuştu.
Miçotakis yasal göç yollarına odaklanılması gerektiğini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sınırlarımızın korunmasına ağırlık verirken buna karşılık insanlara AB’ye gelip ekonomik kalkınmamıza yardımcı olmaları için fırsatlar da sunmalıyız. Ancak bizim şartlarımızla ve güvenli şekilde olmalı.”
Savunma veya yeşil enerji gibi konularda stratejik olarak bağımsızlığın sağlanabilmesi için AB olarak daha çok yatırım yapılmasını isteyen Miçotakis birlik içinde uygulanan mali kısıtlamaların bu yatırımlara engel teşkil ettiğini bildirdi.
GÜNDEM
S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çıkardı.
S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü revize etti.
Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun “B” olarak teyit edildiği, kredi notu görünümünün ise “politika değişikliği” nedeniyle “negatif”ten “durağan”a çevrildiği bildirildi.
Yenilenen siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla 2026’ya kadar yeni ekibin Türkiye ekonomisini dış borçla finanse edilen tüketimden uzaklaştırarak daha dengeli dış ve mali hesaplara, daha kabul edilebilir enflasyon seviyelerine doğru yeniden dengeleyebileceğine inanıldığı belirtilen açıklamada, “durağan” kredi notu görünümünün ortodoks para politikalarının yeniden uygulanmasından dolayı Türkiye’nin kredi itibarına yönelik dengeli riskleri yansıttığı kaydedildi.
Açıklamada, para ve maliye politikalarının etkinliği ve bağımsızlığının artarken, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle de TCMB’nin net döviz rezervlerinin güçlenmesi halinde görünümün pozitife çevrilebileceği aktarıldı.
Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerine de yer verilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 2,3 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
-
GÜNDEM17 saat ago
Lefkoşa’da çöpte çok sayıda ilaç
-
GÜNDEM17 saat ago
Yağmurlu hava geliyor
-
GÜNDEM17 saat ago
S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükseltti
-
GÜNDEM17 saat ago
Miçotakis iltica hakkı olmayan göçmenlerin ülkelerine gönderilmesini istedi
-
GÜNDEM17 saat ago
Oktay: “Bölge artık yarı açık Maraş”