DÜNYA
İskoçya: Biz yeniden AB’ye girmek istiyoruz

İskoçya’nın Başbakanı Nicola Sturgeon, halkının yarısından fazlasının yeniden AB üyeliğini ve İngiltere’den ayrılmayı istediğini söyledi.
Brexit’ten sonra ülkesinde “İngiltere’den ayrılık fikrinin” daha da arttığını belirten Sturgeon, yapılacak bir bağımsızlık referandumundan sonra İskoçya’yı hızla AB üyeliğine götüreceğini belirtti.
BİR DAHA YAPSAK “EVET” ÇIKAR
İskoçya’nın katılımının AB’nin genişlemesi olmayacağını belirten Sturgeon, “Son anketlere göre İskoçların yarısından fazlası bağımsızlık istiyor. Bir sonraki referandumdan ‚evet‘ çıkacağından eminim. AB’ye giriş ise fazla sorun değil. Hızlı katılım olur. İskoçya’nın girişi yeni bir şey değil. Başbakan Johnson, referanduma izin vermezse yargı sürecine gidebiliriz” diye konuştu.
İngiltere hükümetinin demokrasiyi engellemesine izin vermeyeceklerini belirten Başbakan, Brexit’ten önce halkın yüzde 55’inin İngiltere ile kalma yönünde oy kullandığını ama Brexit oylamasında, tersi bir durum çıktığını belirtti.
DÜNYA
ABD’de 4. dalga korkusu

Corona virüsten en çok etkilenen ülke olan ABD’de yeni mutasyonlar korkutuyor. CDC’den yapılan açıklamaya göre ülkede dördüncü bir dalga yaşanabilir.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Yöneticisi Doktor Rochelle Walensky, Covid-19’a dair önemli bir açıklamada bulundu.
Dr. Walensky, ABD için dördüncü dalga riskinin bulunduğunu savundu. Ülkede günlük yeni vaka seviyesinin 70 bin civarında seyrettiğini belirten Walensky bu sayıların yüksek olduğunu ifade etti.
Ayrıca ülkede günlük ölüm sayıları halen 2 binin üzerinde. Dr. Walensky, “Lütfen beni dikkatle dinleyin. Mutasyon varyantları yayılıyor. Şimdiye kadar elde ettiğimiz bütün kazanımları kaybetmenin eşiğindeyiz. Bu mutasyonlar hem insanlarımız hem de gelişimimiz için gerçek tehlike oluşturuyor” dedi.
Covid-19’un birden fazla mutasyonu bulunuyor. Şimdiye kadar en tehlikeli mutasyonlar İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da tespit edildi.
CDC’nin tahminlerine göre bulaş oranı yüksek olan B117 varyasyonu (diğer adıyla İngilitere mutasyonu) ABD’de mart ayında ana salgın haline gelebilir. İngiltere mutasyonunun en büyük ayırıcı özelliği Covid-19’un daha bulaşıcı hale gelmesi.
Hızlı yayılan yeni tür nedeniyle ülkede dördüncü corona virüs dalgası yaşanacağından endişe ediliyor.
ABD’de Covid-19 vaka sayıları 29 milyonu aştı, can kaybı ise 527 binin üzerine çıktı.
DÜNYA
Küresel karbon emisyonları ekonomik toparlanmayla yeniden artışa geçti

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) 2020 emisyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamaya göre, küresel emisyonlar geçen yıl 2 milyar ton azaldı.
Emisyonlardaki toplam düşüşün 1,1 milyar tondan fazlası, azalan petrol tüketimi nedeniyle elde edildi. Geçen yıl petrol talebindeki yüzde 8’lik gerilemenin yarısı ulaştırma, yüzde 35’i ise hava yolu trafiğinin azalmasından kaynaklandı. Öte yandan, 2019’da dünyada petrol kullanımından kaynaklanan emisyonlar 11,4 milyar ton olmuştu.
Geçen yıl elektrik sektörünün neden olduğu emisyonlar ise 450 milyon ton düştü. Bunda, kömür talebinin yüzde 4 azalması, elektrik talebindeki gerileme ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının tarihteki en yüksek seviyesi olan yüzde 29’a ulaşması temel etkenler oldu. Böylece, geçen yıl küresel emisyonlar, Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler neticesinde yavaşlayan ekonomik aktiviteye bağlı olarak yüzde 5,9 geriledi. Bu oran emisyonlarda İkinci Dünya Savaşı’ndan beri kaydedilen en büyük düşüş oldu. Petrol ve kömür talebindeki büyüme emisyonları artırdı Buna rağmen emisyonlar ekonomik toparlanmanın başlamasıyla yıl sonunda yeniden artışa geçti. Küresel emisyonlar geçen yıl aralıkta 2019’un aynı ayına göre yüzde 2 (60 milyon ton) yükseldi. Özellikle, büyük ekonomilerin emisyonlarının salgın öncesi dönemin üzerine çıktığı görüldü.
Geçen yıl salgının etkilerini atlatarak kısıtlamaları kaldıran ilk büyük ekonomi Çin’in emisyonları 2019’a göre yüzde 0,8 arttı. Hindistan’da emisyonlar geçen yıl eylül ayından itibaren yeniden artış eğilimi gösterdi. Brezilya’da ise ulaşım sektöründe yaşanan toparlanma sonucu petrol talebinin yükselmesi emisyonların son çeyrek itibarıyla artmasına neden oldu. ABD’de geçen yıl emisyonların yüzde 10 gerilemesine rağmen aralıkta 2019’un aynı dönemindeki seviyesine yaklaştı. ABD’deki bu artışta, doğal gaz fiyatları ve soğuk hava şartlarına bağlı olarak kömür tüketiminin yükselmesi etkili oldu.
IEA’ya göre, dünyada seyahat ve ekonomik aktiviteler artmaya başladıkça petrol tüketimi ve emisyonlar yeniden yükseliyor. Elektrikli araçlardaki rekor satış rakamları kara yolu trafiğinden kaynaklanan emisyonları dengelemeye yetmiyor. Paris Anlaşması’ndaki hedeflere ulaşarak küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında sınırlandırılabilmesi için sadece elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonların her yıl 500 milyon ton azaltılması gerekiyor. Salgın sonrası yeniden karbon yoğun iş sektörlerine dönüş Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen IEA Başkanı Fatih Birol, küresel karbon emisyonlarında yıl sonunda görülen artışın temiz enerji dönüşümünü hızlandırmak için gerekenin yapılmadığının bir sinyali olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Hükümetler doğru enerji politikalarıyla yeterince hızlı hareket etmezse 2019’u küresel emisyonların zirve yaptığı yıl olarak geride bırakmamız riske giriyor. Geçen yıl martta IEA olarak salgından toparlanma paketlerinin merkezine temiz enerji politikalarını koymaları ve sürdürülebilir bir kalkınma sağlamaları yönünde çağrı yaptık fakat rakamlarımız gösteriyor ki yeniden karbon yoğun iş sektörlerine dönüyoruz. Bu yıl iklim değişikliğiyle uluslararası mücadele için en önemli yıl ve aslında umutlarla başladı fakat emisyon verilerimiz küresel enerji sistemini hızlı bir şekilde dönüştürmede karşılaşacağımız büyük zorluğun bir göstergesi.
Bu yıl küresel ekonomiye yönelik toparlanma beklentileri dünyanın en büyük ekonomilerinin politikalarında geniş çaplı bir değişiklik olmadan gerçekleşirse, küresel emisyonlar 2021’de yeniden artacak.” Birol, yine de iyimser bakmak için nedenler olduğunu vurgulayarak, “Çin iddialı bir sıfır karbon hedefi belirledi, ABD’de yeni yönetim Paris Anlaşması’na yeniden katıldı ve iklimi politikasının merkezine koydu. Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ve sürdürülebilir kalkınma planlarında ilerliyor. Hindistan yenilenebilir enerjideki başarısıyla enerji sektörünün geleceğini dönüştürebilir. Birleşik Krallık ise kasımda düzenlenecek 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) daha güçlü bir iklim eylemi oluşturulabilmesi için hareket ediyor.” ifadelerini kullandı.
DÜNYA
DSÖ: 2021’de corona virüsü bitmeyecek

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü, koronavirüs salgınının 2021 yılı sonuna kadar sona ermesini beklemenin gerçekçi olmadığını söyledi.
- GÜNDEM2 ay ago
Restoranlar, cafeler, kuaförler kapatıldı
- GÜNDEM5 ay ago
Öz kızına tecavüz eden sapık baba hakkında flaş detay
- GÜNDEM2 ay ago
Kıdemli Savcı Özçınar Başsavcı Yardımcısı Muavini Mevkiine atandı
- GÜNDEM3 ay ago
”Yeniden kapanabiliriz”
- GÜNDEM4 ay ago
Benzine Büyük Zam Yolda
- GÜNDEM5 ay ago
9 bin 872 kişiye “Salgın Sosyal Desteği
- GÜNDEM2 ay ago
Arıklı: Kablo ile elektriği, bu ülkeye getireceğiz
- GÜNDEM5 ay ago
Türkiye’de yıl sonu enflasyon ve dolar kuru beklentisi arttı