GÜNDEM
“Endişeliyiz; Toprak ayağımızın altından kayıp gidiyor”

Eski TMT’ci ve Erenköy mücahidi, öfke ve kaygıyla karışık, “Toprak ayağımızın altından kayıp gidiyor” dedi ve yutkundu…
Son günlerde basında yer alan “Topraksız Vatan Olmaz Hareketi” adındaki bir oluşum dikkatimi çekti.
Yaklaşık iki ay önce kurulduğunu öğrendiğim hareketin üyeleri, devlet ve hükümet yetkililerini ziyaret ederek, yabancılara gayrimenkul satışlarıyla ilgili endişelerini dile getirip, KKTC’nin, Filistin’in durumuna düşürülmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor, bu konuda daha fazla gecikmeden önlem alınması konusunda uyarılar yapıyor.
Topraksız Vatan Olmaz Hareketi Başkanı Ahmet Yıldırım ile konuştum.
Kıbrıs’ta 1974 öncesi varoluş mücadelesinde vatan mücadelesi vermiş bir avuç TMT’ci ve Erenköy mücahidi, şimdi yine “kayıp gidiyor” diyerek vatan toprağının kaygısına düşmüş… “Topraksız Vatan Olmaz Hareketi” ile çok kıymetli bir çaba içerisine girmişler; yetkilileri, gelmekte olan tehlikenin farkına vardırmaya çalışıyorlar.
İnsan, onların o çabasını görünce gençliğinden utanıyor!
“Büyük bir endişe içindeyiz”
TMT’ci ve Erenköy Mücahidi Ahmet Yıldırım’ın sözleri ile devam edelim:
“Kıbrıs’ta sınırlar 1974 Barış Harekatı ile çizildi. Devletimiz KKTC’nin sınırları belirlendi. Şimdi, büyük bir endişe içindeyiz; ‘biz bu savaşı, bu direnişi, bu şehitleri kimler için’ verdik diye kendi kedimize sorular sormak zorunda kalıyoruz…”
Haksız mı!?
Yıldırım, kaygılarını dile getirdikleri hususlarla ilgili hiçbir önlem alınmamasından dert yanarak, “Toprak ayağımızın altından yavaş yavaş kayıp gidiyor. Endişeliyiz” diye devam etti.
“Son zamanlarda KKTC’de farklı ırk, din, dil ve kültürden insanlara veya onların şirketlerine, yoğun şekilde bir gayrimenkul satışı yapıldığını gözlemlediklerini” belirten Ahmet Yıldırım, bunun, KKTC’de Filistin örneğini çağrıştırdığına dikkati çekiyor.
Yıldırım, “En önemlisi, kıyılarımızın elden gitmesi ile ‘Mavi Vatan’ milli projemiz de sekteye uğrayacaktır” uyarısını yapıyor.
“Özellikle Ruslar ve Yahudiler…”
“Özellikle Ruslar ve Yahudilerin, KKTC’de yabancılara gayrimankul satışı konusunu organize bir şekilde yürüttüğü” tespitini yaptıklarını aktaran Yıldırım, “Ne acıdır ki, bu satışları milliyetçi kesimden bazı vatandaşlar da sırf şahsi kazançları için yapmakta ve gelecek nesilleri düşünmemektedirler. Filistin gibi KKTC kaybedilirken özellikle Türkiye ve Türk Devletlerinin Akdeniz stratejileri de zarar görecektir” öngörüsünde bulunuyor.
Ahmet Yıldırım, tüm bu olumsuz gelişmelerin önlenmesi için Malta, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Danimarka’ya bağlı Grönland Adası’nda yabancılara gayrimenkul satışlarıyla ilgili uygulamaların incelenmesinin yararlı olacağını düşünüyor.
“KKTC’nin stratejik bölgelerinde Yahudiler arazi alıyor”
“Yapsatçıların egemen olduğu ve yönetim kademelerine baskı uyguladığı” görüşünü dillendiren Yıldırım, özetle şu ifadeleri kullandı:
“Yabancılara ev satılsa da toprak satılmasın. Toprak devletin malıdır.
Göz göre göre elimizden topraklarımız gidiyor.
Yapsatçılar piyasaya egemen oluyor.
KKTC’nin stratejik bölgelerinde Yahudiler arazi alıyor.
KKTC’nin her yerinde korkunç bir yapılanma var.
En verimli arazilerimize konut yapılıyor.
Yahudilerden sonra şimdi de Ruslar geliyor…
Elimizdeki topraklar yabancılara gidiyor. Maalesef avukatlar da buna aracılık ediyor.”
Siyasiler egemenlikten bahsederler, toprak olmayınca egemenlik de olmaz!”
*
Topraksız Vatan Olmaz Hareketi, bu konuda görüş ve önerilerini içeren bir yazı hazırlamış ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclis Başkanı Zorlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’na göndermişler. Başbakan Ünal Üstel ile İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler’e de göndereceklerini söyledi.
Yıldırım, yazının dağıtımını, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk ile KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu’na da yapacaklarını aktardı.
Ahmet Yıldırım’ın dediği gibi, “toprak olmayınca egemenlik de olmaz!”
İşin esası, topraksız vatan olmaz!
**
GÜNDEM
Şehir haritalarına ‘QR’ koduyla ulaşılabilecek

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı.
Kıbrıs’ın kuzeyindeki 6 ilçedeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı için şehir haritaları ‘QR’ olarak hazırlanıp dijital ortama aktarıldı. Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi, ‘QR’ kodlara tüm turizm ofislerinden ve Bakanlığın sosyal medya sayfalarında ulaşılabileceğini duyurdu.
Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, ülkeyi ziyaret eden misafirlerle eğitim için adaya gelen yabancı öğrencilerin “QR” kodlarını cep telefonlarına okutmasıyla bilgilere ulaşabileceğini belirtti.
GÜNDEM
Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin Türk dünyasının davası da olduğunu yineledi.

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türk dünyasının davası olduğunu yineledi.
GÜNDEM
Sınır kapılarından karşılıklı geçişlerde artış

Fileleftheros gazetesi, sınır kapılarında geçişlerin geçen yıla göre arttığını yazdı. Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, 1 Ocak – 30 Eylül 2023 tarihleri arasında 1 milyon 206 bin 767 Kıbrıslı Rum KKTC’ye geçiş yaptı. 2022’de aynı dönemde ise 1 milyon 30 bin 20 Rum KKTC’ye geçti.
2023 yılının ilk dokuz ayında 777 bin 397 Kıbrıslı Rum aracının Kuzey Kıbrıs’a geçtiğini de kaydeden gazete, 2022 yılının aynı döneminde ise bu rakamın 658 bin 927 olduğuna işaret etti.
2023 yılının ilk dokuz ayında 1 milyon 7 bin 60 Kıbrıslı Türk’ün Güney Kıbrıs’a geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde ise 775 bin 411 olduğunu belirten gazete, 2023 yılının ilk dokuz ayında Güney Kıbrıs’a 399 bin 45 Kıbrıslı Türk aracının geçtiğini ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 319 bin 081 olduğunu ifade etti.
Bu yıl Eylül ayına kadar sınır kapılarından 2 milyon 213 bin 827 Kıbrıslı Türk ile Rum’un geçiş yaptığını ve bu rakamın 2022 yılının aynı döneminde 1 milyon 805 bin 431 olduğunu kaydeden gazete, bu istatistiksel verilere İngiliz Üsleri tarafından kontrol edilen “Pergama” (Beyarmudu) ve “Strovilya” (Akyar) sınır kapılarından Güney Kıbrıs’a geçiş yapan kişi ve araçların sayısının dahil olmadığını belirtti.
Gazete, Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a ve Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a gidip gelen diğer ülke vatandaşlarının kayıt altına alınmadığını da ekledi.
-
SPOR9 saat ago
UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde 5. hafta heyecanı yarın yaşanacak
-
GÜNDEM9 saat ago
8 BENEFITS OF SOLAR ENERGY
-
GÜNDEM9 saat ago
Oğuzhan Hasipoğlu: İsias Otel suçlularının en ağır cezayı almaları için elimizden gelen desteği vereceğiz
-
GÜNDEM4 saat ago
Bir haftada 81 kaza, 23 yaralı, 6 milyon TL zarar
-
GÜNDEM4 saat ago
Sınır kapılarından karşılıklı geçişlerde artış
-
GÜNDEM9 saat ago
BM Genel Sekreteri Guterres, insani aranın kilit sorunları çözmediğini söyledi
-
GÜNDEM4 saat ago
Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin Türk dünyasının davası da olduğunu yineledi.
-
GÜNDEM2 saat ago
Şehir haritalarına ‘QR’ koduyla ulaşılabilecek