DÜNYA
Brent petrolün varil fiyatı 112,10 Dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda haftanın ilk iş gününde 112,10 dolardan işlem görüyor.
Cuma günü 113,50 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 112,39 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.26 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,25 azalışla 112,10 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 109,33 dolardan alıcı buldu.
Fiyatların düşüşünde, Çin’de devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirlerinin küresel ekonomide gerilemeye neden olabileceği ve bunun da küresel petrol talebini olumsuz etkileyebileceğine yönelik endişeler etkili oluyor.
Çin’de Kovid-19 salgınına ilişkin “sıfır tolerans” politikasında hiçbir gevşemeye gidilmemesi ve ülkenin finans merkezi Şanghay’da tedbirlerin sıkılaştırılması, küresel enflasyonist baskıların daha da artacağına ilişkin endişeleri gündeme getiriyor.
Öte yandan, Suudi Arabistan’ın, petrol fiyatlarında azalışa gittiğini açıklaması küresel petrol talebinde düşüş algısını artırarak fiyatları baskılıyor. Ülkenin, haziran ayı ham petrol fiyatlarını Asya ve Avrupa’daki alıcılar için düşürmesi bekleniyor.
AB, RUSYA’DAN PETROL İTHALATI YASAĞINI MÜZAKERE EDİYOR
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Rusya’ya yönelik petrol ithalatının yasaklanmasını da içeren yeni yaptırım paketinin kapsamını belirlemek üzere yürüttüğü müzakereler devam ediyor.
Uluslararası basında yer alan habere göre, AB Komisyonu, bazı üye ülkelerin karşıt tutumu nedeniyle yaptırım paketi içeriğinde bazı değişiklikler teklif etti. Paketteki değişiklik çerçevesinde, Macaristan, Slovakya ve Çekya’ya, Rusya’dan petrol ithalatında ek süre tanınacak.
Bu süreçte söz konusu ülkeler petrol boru hattı altyapılarını geliştirecek. Macaristan ve Slovakya’nın 2024 sonuna kadar, Çekya’nın da 2024 ortasına kadar boru hatlarından Rus petrolü almasına izin verilecek.
G7 ülkeleri, pazar günü yeni yaptırım paketi kapsamında Rusya’dan petrol ithalatını kademeli olarak bitireceklerini ya da tamamen keseceklerini duyurmuştu.
Brent petrolde teknik olarak 112,70 ile 113,32 dolar aralığının direnç, 111,74 ile 111,40 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.
DÜNYA
NATO Kuzey Kore’nin askeri uydu fırlatma girişimini kınadı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Kore’nin balistik füze teknolojisi kullanarak askeri uydu fırlatma girişimini kınadı.
DÜNYA
IMF, ABD’de faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması gerektiğini vurguladı

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ABD’de enflasyonun yüzde 2 hedefine düşürülmesi için uzun süreli bir sıkı para politikasının gerekeceğini belirterek, “Faiz oranlarının daha uzun süre biraz daha yüksek olması gerekecek.” dedi.
DÜNYA
AB’den üye ülkelere “enerji desteklerini azaltın” çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelerden birlik mali kurallarına uymaları ve yürürlükteki enerji destek önlemlerini bu yıl sonuna kadar azaltmaları talebinde bulundu.
-
GÜNDEM23 saat ago
Koyun keçi çiçeği hastalığıyla mücadele kapsamında binlerce küçükbaş aşılandı…
-
GÜNDEM23 saat ago
KTOEÖS’ün okullardaki grevi bugün de devam ediyor
-
GÜNDEM22 saat ago
25 Haziran Ara Seçimi için adaylık başvuruları bugün yapılıyor
-
GÜNDEM18 saat ago
BKP, halka seçimlere katılmama çağrısı yaptı
-
GÜNDEM18 saat ago
Adaylar başvurularını yaptı…
-
GÜNDEM23 saat ago
Consumerization of Information Technology
-
GÜNDEM23 saat ago
ECONOMIC EFFECTS OF CLIMATE CHANGE
-
GÜNDEM18 saat ago
E-Vize Tüzüğü Bakanlar Kurulu’ndan geçti