GÜNDEM
AB ülkeleri 6 ayda enerji ithalatına 380 milyar avro harcadı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, üye ülkelerin bu yılın ilk yarısında 380 milyar avroluk enerji ithal ettiğini bildirdi.
Michel, “AB’nin artık gerçek bir Enerji Birliği’ne ihtiyacı var” başlıklı makale kaleme aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da başlattığı savaşla Avrupa’ya bir “enerji füzesi” fırlattığını belirten Michel, Putin’in Avrupa ekonomisini yok etmek, toplumunu zayıflatmak ve moralleri bozmak istediğini ifade etti.
Michel, “Acilen gerçek bir Enerji Birliği kurulması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu. Avrupa’daki hane ve şirketlerin aşırı yüksek enerji faturalarıyla karşılaştığını anımsatan Michel, “AB’nin 2022’nin ilk yarısında enerji ithalatı yaklaşık 380 milyar avroyu buldu. Bu, genellikle bir yıl boyunca ödediğimize yakın bir miktar.” ifadesini kullandı. Michel, AB ülkelerinin enerjideki ticaret açığının 2022’de iki katına çıkmasının ve GSYH’nın yaklaşık yüzde 5’ine ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
Enerji krizi karşısında üye ülke hükümetlerinin hane ve işletmeleri korumak için kamu harcamalarını artırdığını hatırlatan Michel, “Bu mali çabanın şu anda yarım trilyon avro olduğu ve hızla arttığı tahmin ediliyor. Bu paranın geleceğe yatırıma gitmediğini hatırlamakta fayda var.” değerlendirmesinde bulundu. Michel, enerji krizinde üye ülkelerin birlikte hareket etmesinin önemine dikkati çekerek, “Gerçek bir Enerji Birliği için çağrıda bulunuyorum.” ifadesini kullandı.
Ortak enerji stratejisinin bazı ana hedefleri olmasının önemine dikkati çeken Michel, enerji tüketimini kalıcı biçimde azaltmak, güvenilir tedarikçilerle arz güvenliğini sağlamak, enerji platformuyla ortak alım yapmak, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek, fiyatları düşürmek, elektrik piyasası işleyişini düzeltmek ve AB pazarı içinde uyumu güçlendirmek gerektiğini anlattı. Charles Michel, stratejinin enerji arzını sağlayacak ve güvenilir bir elektrik sistemi kurmaya yardımcı olacak bir enerji kaynağı olan nükleeri de içerdiğini kaydetti.
GÜNDEM
Erdoğan-Miçotakis görüşmesi Rum basınında

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında BM Genel Kurulu çerçevesinde yapılan ikili görüşme Rum basınında da yer aldı.
Politis gazetesi, “İyi Bir Ortam ve Vilnius’tan Bir Adım Daha İleri” başlığı altında verdiği haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında New York’ta yapılan görüşmeye yer verdi.
Haberde, görüşme sonrası Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya da geniş yer verilirken, söz konusu açıklamada, iki liderin görüşmede Kıbrıs sorununa değinip değinmediklerine ise yer verilmediği vurgulandı.
Haber Alithia’da “Miçotakis ve Erdoğan’dan Yol Haritası Anlaşması – Mülteciler Konusunda İşbirliği – Kıbrıs Sorununa Hiç Değinme Yok”; Haravgi’de ise “Yunanistan-Türkiye Yüksek Komisyonu 7 Aralık’ta” başlığıyla yer aldı.
GÜNDEM
UBP Genel Başkanı Üstel, MYK’yı topluyor

UBP Genel Başkanı Ünal Üstel, ülke gündemi, hükümet icraatları ve parti çalışmaları ile ilgili durum değerlendirmesi yapmak üzere MYK’yı bugün saat 17.30’da toplantıya çağırdı.
Ünal Üstel, toplantıda, ülke gündemi, hükümet icraatları ve parti çalışmaları ile ilgili durum değerlendirmesi yapacak.
Saat 17.30’da başlayacak MYK toplantısı, Lefkoşa Köşklüçiftlik’teki Genel Merkez’de yer alacak.
GÜNDEM
TCMB’den dördüncü faiz artışı: “Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 30’a çıkardı.
TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurul’un politika faizinin yüzde 30’a çıkarılmasına karar verdiği bildirildi.
Son artışla TCMB yeni yönetiminde dördüncü faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.
Anadolu Ajansı (AA) Finans’ın 19 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette 500 baz puan artış beklentisi öne çıkmıştı.
-“Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”
TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Kurul’un dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği belirtildi.
Enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi:
“Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.”
Duyuruda, doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlamasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağı belirtildi.
– “Parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecek”
Politika faizinin enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği vurgulanan duyuruda, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.” denildi.
Duyuruda, Kurul’un mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmekte olduğu kaydedildi.
– “Kurul, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecek”
Sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edeceği belirtilen duyuruda, şu ifadelere yer verildi:
”Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.”
Duyuruda, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.
-
GÜNDEM11 saat ago
Baraka Kültür Merkezi’nden çocuklara yönelik etkinlik
-
GÜNDEM11 saat ago
Cumhurbaşkanı Tatar New York’ta Binali Yıldırım’ı kabul etti
-
GÜNDEM11 saat ago
Dışişleri Bakanlığı: Kıbrıs Türk halkının kaybedeceği bir 50 yılı daha yoktur
-
GÜNDEM6 saat ago
TCMB’den dördüncü faiz artışı: “Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşti”
-
GÜNDEM6 saat ago
UBP Genel Başkanı Üstel, MYK’yı topluyor
-
GÜNDEM11 saat ago
Karabağ’da son durum: Ermeni gruplar Azerbaycan topraklarından çekiliyor
-
GÜNDEM6 saat ago
Erdoğan-Miçotakis görüşmesi Rum basınında